HS-gallup: SDP:s väljarstöd minskar

Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne leder ett parti i nedförsbacke, som trots de sjunkande siffrorna är näst störst. Bild: Roni Rekomaa

SDP fortsätter att tappa väljare, framgår det av Helsingin Sanomats mätning. Partiets väljarstöd uppgår nu till 18,7 procent.

Socialdemokraternas väljarstöd var senast så här lågt i oktober i fjol. Politikforskaren Erkka Railo vid Åbo universitet tror att det minskade stödet är ett resultat av att partiet misslyckats med att förnya sig.

– De har haft samma problem i tio år eller mer. I sina valprogram och valreklamer har SDP kontinuerligt blickat bakåt, säger Railo.

Enligt HS ser en del av SDP:s väljare ut att ha gått över till Vänsterförbundet, vars väljarstöd nu är nio procent. Även De gröna ser ut att ha tagit tidigare SDP-väljare.

SDP har främst tappat kvinnliga väljare, uppger HS.

SDP:s partisekreterare Reijo Paananen säger att det finns två förklaringar till det minskade stödet.

– De övriga partierna har haft sina partistämmor och via dem har de fått mycket publicitet.

– För det andra så valde vi att stöda konkurrenskraftsavtalet i stället för tvångslagarna och det har minskat på vårt stöd.

Trots utförsbacken är SDP fortfarande näst största parti. Störst är fortsättningsvis Centern som ökade sitt väljarstöd en aning till 21,1 procent.

Regeringspartiernas popularitet har ökat något från senaste mätning och de har nu tillsammans ett väljarstöd på 48,4 procent.

SFP:s väljarstöd steg till 4,9 procent.

Över 2 400 personer intervjuades för mätningen som genomfördes av TNS gallup i juni–juli. Felmarginalen var två procentenheter åt vardera hållet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning