HS-gallup: Sannfinländarnas stöd ökar

Partiordförande Jussi Halla-aho och Sannfinländarna har vind i seglen. Bild: Lehtikuva/Mesut Turan

Allt fler ger sitt stöd till Sannfinländarna. Med mindre än två månader till riksdagsvalet fortsätter partiet att öka i gallupmätningarna.

I Helsingin Sanomats färska opinionsundersökning har Sannfinländarna stärkt sin position. 11,4 procent av finländarna skulle rösta på partiet. Jämfört med den förra HS-gallupen har Sannfinländarnas stöd ökat med 1,7 procentenheter.

De här siffrorna är i samklang med resultatet som Yle presenterade i sin senaste undersökning för ett par veckor sedan. Då fick Sannfinländarna ett väljarstöd på 12,0 procent.

Socialdemokraterna är fortfarande etta i mätningarna. I HS-gallupen får SDP 20,8 procent, vilket är ungefär samma siffror som i den förra mätningen.

De två stora regeringspartierna Samlingspartiet och Centern tappar mark. Samlingspartiet är nere på 18,6 procent, medan Centern ligger på 14,7 procent. Båda partierna har tappat 0,9 procentenheter.

För SFP:s del är läget oförändrat. Partiet får precis som i den senaste HS-mätningen 4,3 procent.

HS gjorde sin gallup från mitten av januari till mitten av februari. Felmarginalen för de större partierna är ungefär två procentenheter åt båda hållen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning