HS-gallup: Sannfinländarna trea, SDP:s försprång krymper

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Sannfinländarna ligger på tredje plats i Helsingin Sanomats färska gallup, strax före Centern. Socialdemokraterna leder men försprånget till tvåan Samlingspartiet har krympt.

Helsingin Sanomats färska gallup ger SDP fortsatt ledning med 19,5 procent av väljarstödet. Samlingspartiet ligger tvåa med 17,5 procent och därefter kommer Sannfinländarna med jämnt 15 procent. Centern får 14,4 procent av väljarstödet. De gröna ligger femma med 12 procent.

Medan SDP:s, Samlingspartiets och De grönas väljarstöd har sjunkit sedan senaste mätning har Sannfinländarnas och Vänsterförbundets stöd ökat. I den senaste HS-gallupen låg Sannfinländarna fortfarande på femte plats. Vänsterförbundet får nu 9,6 procent av gallupstödet. De övriga partierna ligger ungefär på samma nivå som i senaste HS-gallup. Svenska folkpartiet har ett väljarstöd på 4,4 procent enligt gallupen.

Gallupen utfördes av Kantar TNS på uppdrag av Helsingin Sanomat den 3–7 april. 2 000 personer tillfrågades i gallupen.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54