HS: Full bartender på Viking Line får ersättning för oberättigad uppsägning

Den anställdas uppsägning var olaglig, anser Arbetsdomstolen. Bild: Roni Lehti/Lehtikuva

En anställd sades upp efter att ha kommit berusad till jobbet. Arbetsdomstolen slår fast att uppsägningen var olaglig, rapporterar Helsingin Sanomat.

Enligt Arbetsdomstolen ska Viking Line betala ersättning till sin tidigare bartender, eftersom hans arbetsavtal avslutades utan grund, rapporterar Helsingin Sanomat. Bolaget hade sagt upp mannen som kom berusad till jobbet i maj 2016.

Bartendern ansvarade under sitt arbetsskift bland annat för evakueringen av restaurangen vid en eventuell nödsituation och enligt Viking Line var säkerhetsuppdraget en orsak till uppsägningen. Sjömansunionen förde ärendet till domstol.

Enligt domstolen var den anställdas handlingar förkastliga, men inte tillräckliga för uppsägning. Bartendern borde i stället ha fått en varning, som skulle ha lett till uppsägning endast om det hände igen. Enligt domen måste Viking Line betala 23 200 euro i ersättning till mannen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning