HS: Försvarsministeriet vill undvika att främmande makt tar över Gardesmanegen

Försvarsminister Jussi Niinistö. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Försvarsministeriet vill inte att Gardesmanegen intill Huvudstaben ska få ryska ägare. Den slutsatsen drar Helsingin Sanomat efter att ministeriet pausat planerna för Krigsmuseets nya utställningsutrymmen i byggnaden.

Huvudstaben har föreslagit att Krigsmuseet ska få nya utställningsutrymmen i Gardesmanegen på Kaserngatan. Intill finns också Försvarsministeriet. Gardesmanegen ägs av statliga Senatsfastigheter, som i våras gjorde ett intentionsavtal med Försvarsministeriet om att utrymmet kunde hyras ut, delvis till Krigsmuseet.

Enligt Helsingin Sanomat är planen nu att manegebyggnaden ska säljas och att Krigsmuseet får hyra utställningsutrymme i byggnaden. Någon potentiell köpare är enligt tidningen inte känd.

Det är försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) som beslutar om de nya utställningsutrymmena. Från Niinistös stab uppger man för tidningen att projektet återremitterats till Huvudstaben för ny beredning och att man inte ger någon information om det halvfärdiga projektet. Från Huvudstaben uppger man däremot att de inte har fått ärendet i retur.

Att projektplanen pausats i försvarsministeriet torde enligt Helsingin Sanomat bero på att förvarsmninister Niinistö vill försäkra sig om att fastigheten inte får ryska ägare. Inom försvarsministeriet bereds ett lagförslag som gäller övervakning av utlänningars mark- och fastighetsaffärer. Det torde behandlas i riksdagen i oktober. Målet med lagförslaget är att den nationella säkerheten beaktas i fastighetsaffärer där motparten finns utanför EU.

En tjänsteman på Försvarsministeriet uppger för tidningen att Gardesmanegens öde väntar på beredningen av det hän lagen.

Enligt Huvudstabens planer blir Gardesmanegens utställningsutrymmen klara 2023. Krigsmuseet har varit utan sina huvudsakliga utställningsutrymmen sedan de tidigare lokalerna i Kronohagen stängdes på grund av mögelproblem.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning