HS försvarar publicering av hemligstämplat material – "mediernas viktigaste uppgift att granska"

Helsingin Sanomats långa artikel om den militära underrättelsetjänsten har skapat debatt. Bild: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Både president Sauli Niinistö och försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) ser allvarligt på de läckta försvarshemligheterna som Helsingin Sanomat gått ut med. Tidningen står stadigt bakom publiceringsbeslutet.

Helsingin Sanomats redaktionschef Esa Mäkinen slår ifrån sig presidentens och försvarsministerns kritik i en kolumn.

– Mediernas viktigaste uppgift är att följa med och granska myndigheternas agerande. HS ansvarar för att läsarna ska få tillräckligt med tillförlitlig information om vad som händer i samhället, skriver Mäkinen.

Mäkinen skriver att underrättelsetjänstens dokument kategoriskt är hemlighetsstämplade. Det enda sättet att granska verksamheten är alltså att använda sig av hemlighetsstämplade dokument.

Mäkinen tycker dessutom att det är viktigt att kritiskt granska myndigheternas beslut att hemlighetsstämpla information.

– Man måste fundera på om strikt hemlighetsmakeri är motiverat i framtiden, skriver Mäkinen i HS kolumn.

Dessutom poängterar Mäkinen att HS inte gått ut med allt material, vissa uppgifter har tidningen skyddat.

President Sauli Niinistö sade på lördag att informationen i artikeln kan försämra Finlands säkerhetsläge. Mäkinen vänder på steken i sin kolumn.

– Vet andra länders underrättelsetjänster mer om Finlands militära underrättelsetjänst än finländarna själva? Borde inte finländarna få veta minst lika mycket?

President Sauli Niinistö tror att läckan kan försämra Finlands säkerhetsläge. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Mycket kritik – men också stöd

De ungefär tio år gamla läckta dokumenten som HS fått tag på ger en inblick i hur den militära underrättelsetjänsten bedriver sin verksamhet.

Förutom presidenten ser också försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) allvarligt på det skedda. Mest kritisk av alla är försvarsmaktens underrättelsechef Harri Ohra-aho. Så här säger han i en FNB-intervju :

– Artikelns ansvarslöshet skulle kunna jämföras med att en egen soldat i filmen Okänd soldat skulle ha ropat till fientliga styrkor att se upp, undersergeant Antti Rokkas eldställning är där och han har en stridspartner som spanar.

Centerns riksdagsledamot Mikko Kärnä är kapten i reserven. Han stöder HS beslut.

– Det finns skäl att undersöka hur läckan har uppstått, men Helsingin Sanomat gör bara sitt jobb. Det är onödigt att peka finger åt media, säger Kärnä i ett pressmeddelande.

Brottsutredning väntar

Centralkriminalpolisen har startat en brottsutredning på grund av de läckta dokumenten.

I en intervju med Yle säger Jussi Niinistö att man i utredningen också ska granska om HS gjort sig skyldigt till olagligt avslöjande av försvarshemligheter.

– Försvarsmakten har agerat lagenligt. Frågan är om Helsingin Sanomat har gjort det.

Mäkinen har inte uppfattat utredningen på samma sätt. Han skriver att varken HS eller journalister verkar vara föremål för utredningen.

HS artikel om underrättelsetjänstens aktivitet finns här.

Försvarsminister Jussi Niinistö fotograferades på Tammelantori i Tammerfors på lördagen. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning