HS: Flygen kan vräkas i Malm

Bild: Cata Portin/HBL-arkiv

Nu finns inga hinder för att vräka flygen i Malm, säger Utmätningsverket till Helsingin Sanomat.

Tvisten om när Malms flygplats slutligt ska utrymmas för att omvandlas till bostadsområden och en större park drivs till sin spets. Häradsfogde Ilkka Stenius säger till Helsingin Sanomat att det inte längre finns några hinder för att sätta i gång med vräkningen.

Dan före dopparedagen, den 23 december, dömde Helsingfors tingsrätt Malms flygplatsförening att utrymma området. De företag och föreningar som verkar på flygplatsen har ansett sig ha betalat hyra ända till mars 2021.

Helsingfors stad var snabb med att samma dag som tingsrätten gett sitt beslut anhålla om vräkning hos utmätningsmyndigheten, uppger Helsingin Sanomat. Det ursprungliga hyresavtalet med Helsingfors stad om marken där Malms flygplats låg var hundraårigt och sträckte sig till 2034, men staten beslöt redan på 2000-talet att avveckla det till förmån för bostadsproduktion i Helsingfors.

Att i praktiken vräka flygplan och flygplansutrustning kan enligt Ilkka Stenius vara "en massiv operation" för att de som har verksamhet på flygplatsen är så många.

I flera fall torde det dessutom vara svårt att hitta piloter som har behörigheten att flyga ovanligare flygplans- och helikoptertyper från Malm ifall ägarna nekar till att flytta på dem.

Flygplatsföreningen har för tillfället anfört besvär hos hovrätten över tingsrättens beslut. Den processen ska ändå inte enligt Utmätningsverket stoppa en vräkning som enligt lag kan inledas två veckor efter att hyresgästen har fått sin flyttuppmaning.

Malms flygplats var fram till nyårsafton 2016 en statlig driven flygplats. För exakt fyra år sedan stängde statliga Finavia den statliga professionella flygledningen i tornet. Flygplatsen har sedan dess fungerat på föreningsbasis.

Inför stängningen lämnade den ledande flygskolan för trafikpilotutbildning Patria Malm och verkar nu på Birkala flygplats i Tammerfors. Också Gränsbevakningen har flyttat sin helikopterbas från Malm till Helsingfors-Vanda.

Kvar på Malms flygplats verkar fortfarande enligt flygplatsens webbsajt över tio flygklubbar, fyra privata flygskolor, två flygplansverkstäder och helikopterföretag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning