HS: Fler problem på Attendos nya vårdhem Pelimanni

Attendo ber också om ursäkt för felen i verksamheten vid vårdhemmet Pelimanni. Bild: Lehtikuva/Teemu Salonen

Regionförvaltningsverkets beslut att stänga vårdhemmet Pelimanni handlade också om andra oegentligheter än personaldimensioneringen.

Yle rapporterade i fredags att regionförvaltningsverket avbryter vårdhemmet Pelimannis verksamhet. Sex personer har dött sedan Pelimanni öppnade i januari.

I första hand handlar bristerna om att personaldimensioneringen inte varit tillräcklig. Myndigheterna har fått olika, motstridiga versioner av listor över arbetsturer. Helsingin Sanomat har gått igenom andra brister som regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland fäst sig vid.

De första seniorerna flyttade till Pelimanni medan ägaren Attendo ännu ansökte om lov för verksamheten av Valvira.

Personaldimensioneringen på 0,65 som antecknats i tillståndet uppfylldes inte ens enligt Attendo en enda gång. Trots att verksamheten pågått i bara en månad har redan tio personer sagt upp sig.

En stor del av personalen har inte haft rätt att dela ut medicin. Vårdhemmet har haft för lite personal som sköter tvätt, matlagning och städning. Vårdpersonalen har tagit hand också om de uppgifterna vid sidan av det egentliga vårdarbetet.

Det har också förekommit felanmärkningar kring klienternas skick. På de serviceboenden med intensiv äldrevård dygnet har det funnits fler seniorer än vad man har lov till.

Attendo har inte enligt regionförvaltningsverket ökat personalresurseringen på grund av till exempel terminalvård, trots flera dödsfall.

Regionförvaltningsverket anser att patientsäkerheten äventyrats allvarligt i fallet.

Attendo gick i fredags ut med ett pressmeddelande där företaget hävdar att man nu korrigerar situationen på Pelimanni. Attendo ber också om ursäkt för felen i verksamheten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning