HS: Finland förbereder sig att hjälpa Grekland med gränsbevakningen

Grekland har meddelat att det inte tar emot nya ansökningar om asyl på åtminstone en månad. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Förfrågan om 1 500 gränsbevakare har enligt HS fördelats mellan medlemsländerna. Länderna har fem dagar på sig att reagera när Grekland gett klartecken.

Finland har en patrullbåt och trettio gränsbevakare redo att operera när Finland förbereder sig för att svara på Greklands förfrågan om hjälp med gränsbevakningen, skriver Helsingin Sanomat.

Grekland har meddelat att det inte tar emot nya ansökningar om asyl på åtminstone en månad. Den officiella förfrågningen kommer antagligen på tisdag.

Förfrågan om 1 500 gränsbevakare har enligt HS fördelats mellan medlemsländerna. Sju gränsbevakare och en patrullbåt verkar redan för Frontex från Finlands sida. Medlemsländerna har fem dagar på sig att reagera efter att Grekland gett klartecken.

Grekland har meddelat att det inte tar emot nya ansökningar om asyl på åtminstone en månad.

Marko Saareks som är chef vid Sjöbevakningens enhet för situations- och riskanalys säger till HS att något liknande inte vore möjligt i Finlands lagstiftning som i sådana fall grundar sig på internationella överenskommelser.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning