HS: Finansinspektionen utreder Nokias kraftiga kursras i oktober

Nokias aktiekurs rasade den 24 oktober när bolaget i samband med delårsrapporten uppgav att framtidsutsikterna försämrats radikalt. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Enligt Helsingin Sanomat ska Finansinspektionen ha inlett en utredning kring huruvida Nokia dröjde med att informera om bolagets kraftigt försämrade utsikter. Beskedet i oktober fick aktiekursen att rasa.

Det var i samband med delårsrapporten för tredje kvartalet som Nokia uppgav att bolagets syn på framtiden försämrats kraftigt. Det fick aktiekursen att falla 23 procent på en enda dag.

HS påpekar att ett bolags bedömning av sina framtidsutsikter i princip är insiderinformation som måste delges allmänheten så snart den blivit känd inom bolaget. Juridikprofessorn Jukka Mähönen säger till tidningen att det inte förefaller trovärdigt att bolaget skulle ha blivit medvetet om sina svårigheter först strax före presentationen av delårsresultatet.

– Raset i aktiekursen var exceptionellt stort och det är svårt att hitta juridisk grund till varför Nokia dröjde fram till delårsrapporten med att informera om sin kraftigt försämrade syn på läget, säger Mähönen.

I november försäkrade Nokias vd Rajeev Suri för tidningen att bolaget inte hade pantat på informationen. Enligt HS är det börsbolagets styrelse som beslutar om man ska ge en resultatvarning när utsikterna väsentligt ändrats från vad man tidigare har uppgett.

Redan i oktober sade biträdande professor Heikki Marjosola till HS att Nokia kan ha vilselett placerarna genom att informera om de kraftigt försämrade utsikterna först i samband med resultatpresentationen. Samtidigt säger han att det givetvis är svårt för en utomstående att veta i vilket skede vetskapen om de försämrade utsikterna konkretiserades inom Nokia.

Enligt Börsstiftelsen äger över 230 000 finländare aktier i Nokia.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning