HS: Fågelbo en orsak till dålig inomhusluft i Rödskogs gamla skolhus

Rödskogs gamla skolhus är till äldsta delen från 1917. Bild: Niklas Tallqvist/HBL-arkiv

Vid en genomgång av Rödskogs gamla skolhus i norra Esbo har det visat sig att material för fågelbo varit en av orsakerna till den dåliga inomhusluften, skriver Helsingin Sanomat. Föreningen Pro Rödskog vill att huset ska återfå sin forna glans.

Vad ska hända med det gamla skolhuset i Rödskog i norra Esbo? Föreningen Pro Rödskog och Esbo stad har förhandlat om att staden skulle sälja det gamla skolhuset till föreningen för 20 000 euro. Föreningens årsmöte tar ännu det slutliga beslutet.

– Staden hyr ut marken och säljer fastigheten till föreningen. På tisdag förhandlade vi med Esbo stads lokaltjänster och det gällde främst praktiska detaljer och hur vi i framtiden kan göra huset mer miljövänligt. Ännu återstår lite pappersarbete innan vi i föreningen kan ha ett möte, men någon tidpunkt för mötet är inte fastslagen, säger Pro Rödskogs ordförande Matts Dumell till HBL.

Det gamla skolhuset stängdes 2019 på grund av dålig inomhusluft. Den äldsta delen av byggnaden är från 1917 och staden har länge ansett att byggnaden inte går att renovera. Nu vill föreningen Pro Rödskog ta hand om huset och se till att det återfår sin forna glans. En stor orsak till problemen med inomhusluften har man redan åtgärdat.

– I rökkanalen och i den maskinella luftkonditioneringen hittade vi en stor mängd material som kajor hämtat för att bygga bo. Det har varit en orsak till den dåliga inomhusluften, säger Dumell.

Det gamla huset har varit belagt med åtgärdsförbud i ett och ett halvt år.

– Det har betytt att huset inte har kunnat användas. Vi har i tre undersökningar kommit fram till att det med normal ventilation är ofarligt att använda huset. Vi har också i samband med undersökningarna beställt en kalkyl. Konsulter har föreslagit att man skulle byta ut det som är murket i kök, wc och badrum. Det skulle kosta ungefär 100 000. I framtiden blir det också aktuellt att byta värmesystem, säger Dumell.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning