HS: Fackförbund vill skydda äldre arbetstagare – försämrar läget för unga

FFC:s ordförande anser att Finland ska ha en uppsägningsordning, där anställda sägs upp i den ordning som de blivit anställda.Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Fackförbundet FFC vill skydda äldre anställda genom att införa en uppsägningsordning. Det är ett av förbundets teman inför nästa riksdagsval.

Arbetstagarorganisationen FFC vill att Finland inför en lagstadgad uppsägningsordning. Enligt uppsägningsordningen skulle de nyaste anställda sägas upp först, skriver Helsingin Sanomat (HS).

Enligt FFC är målet med uppsägningsordningen att skydda äldre anställa, som ofta varit längst i bolaget. Det innebär att risken för att bli uppsagd skulle öka bland unga. Uppsägningsordningen är ett av FFC:s mål för nästa riksdag.

– Sanningen är att äldre har sämre chanser att sysselsätta eller vidareutbilda sig. Speciellt om arbetslöshetsskyddet försämras, kan äldre arbetstagare inte sägas upp som förr, säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta till HS.

Det här är inte första gången FFC pratar om uppsägningsordningen, senast tog organisationen upp frågan 2009. Vissa kritiker har ansett att en dylik lag skulle vara diskriminerande mot unga.

Läs också:

Analys: Unga är inte lata jobbsurfare

”Sälj din gamla bostad före du köper ny!”

Fastighetsförmedlingen Kotijoukkue är på alla sätt nyare, fräschare och mer dynamiskt men gamla goda råd och sunt förnuft är fortfarande en av grundstenarna i bobytarbranschen. Än gäller den gamla devisen att sälja sin gamla bostad förrän man köper ny. Ingen vill bli i fällan mellan två bostäder. 1.11.2018 - 09.42