HS: Experter varnar för ny rysk taxitjänst i Helsingfors

Cyberexperter varnar för säkerhetsrisker som är förbundna med den nya taxiappen Yango som landsteg i Helsingfors på fredagen. Bild: SPT/Charlotte Winberg

Den nya taxitjänsten Yango lanserade sin verksamhet i Helsingfors på fredagen. Helsingin Sanomat varnar nu för att den nya taxiappen kan få tillgång till dina bilder och ditt simkort på mobilen.

Taxitjänsten Yango ägs av det ryska nätbolaget Yandex. Enligt Helsingin Sanomat varnar cyberexperter i Estland och Litauen för att ladda appen Yango i den egna mobilen på grund av de säkerhetsrisker som är förbundna med tjänsten.

– Vi rekommenderar allvarligt att folk inte ska installera den här applikationen, i synnerhet inte sådana som jobbar på statliga ämbetsverk, säger direktör Rytis Rainus på cybersäkerhetscentralen i Litauen till nyhetsbyrån AP.

Yango har verksamhet i ett flertal länder och påbörjade sin verksamhet i Estland i somras. Enligt HS har fyra estniska ministerier förbjudit sina medarbetare att ladda appen på sina arbetsmobiler på grund av risker för dataintrång.

Helsingin Sanomat har undersökt användningsvillkoren för applikationen Yango och bland annat upptäckt att alla eventuella juridiska tvister ska avgöras enligt rysk lagstiftning. Avtalet tillåter också bolagets åtkomst till enskilda telefoners fotografier, textmeddelanden, mikrofon och simkort, uppger HS.

Yandex Oy har registrerats i Mäntsälä där den ryska nätgiganten grundade en servercentral 2015.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning