HS: Elever äter betydligt större portioner skolmat på måndagar

Det går åt betydligt mer skolmat på måndagar än under övriga vardagar. Bild: SPT

Oregelbundna matvanor på veckosluten kan vara en orsak.

Det går åt betydligt mer skolmat på måndagar än andra dagar, skriver Helsingin Sanomat. Det finns inte officiella siffror på åtgången, men skolor runtom i landet bekräftar att eleverna äter mer än vanligt på måndagar.

Det kan bero på flera saker, enligt experter som Helsingin Sanomat har talat med. På måndagar serveras ofta mat som är populär bland eleverna, till exempel pasta med sås på malet kött. Samtidigt har många barn fullt med hobbyer under veckoslutet vilket kan leda till att de inte hinner äta varm mat regelbundet.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54