HS: Det blir längre kvällsöppet för restaurangerna

Någon timme till på öppettider och alkoholservering - det antas regeringen besluta om nästa vecka. Bild: Kristoffer Åberg

Regeringen är redo att nästa vecka förlänga restaurangtiderna med en timme, uppger Helsingin Sanomat.

Det blir en timme längre öppet i restaurangerna också i de områden som ännu har ett smittläge på den högsta nivån. Det antas regeringen fatta beslut om nästa vecka, skriver Helsingin Sanomat.

Då får restaurangerna i så fall servera alkohol under hela dagen fram till kl. 20 och hålla öppet till kl. 21 i Nyland och Mellersta Österbotten och två andra sjukvårdsdistrikt i Tavastland. De distrikten är fortfarande i spridningsfasen med ett incidenstal på mellan 18 och 50 under två veckor.

I övriga områden som är i bromsningsfasen eller på grundnivå skulle karaoke- och dansförbudet slopas enligt HS. Det gäller nu Egentliga Finland och Åboland, liksom också i Kymmenedalens och Birkalands sjukvårdsdistrikt.

I de övriga sjukvårdsdistrikten i andra delar av landet kan barer nu hålla öppet till klockan 02 på natten, medan det blir stopp på alkoholserveringen en timme innan, klockan 01.

Regeringen uppges enligt nyhetsbyrån STT vara oenig om huruvida restriktionerna ska monteras ner. Vänsterförbundet och De gröna uppges kräva att uppluckringen av reglerna nu måste se till att kulturevenemang öppnas upp i samma takt som restauranger, pubar och barer.

Spridningsfas: Helsingfors och Nyland Mellersta Österbotten (incidenstal 60-85)

Bromsningsfas: Egentliga Finland, Kymmenedalen (incidenstal cirka 30)

Basnivå: Vasa sjukvårdsdistrikt, Åland (incidenstal cirka 10)

Incidenstal - antal nya fall på 14 dagar och 100 000 invånare

Källa: THL

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning