HS: De flesta partierna har flyttat mot vänster – SFP mest av alla

Största delen av Finlands riksdagspartier har flyttat vänsterut på en traditionell vänster-högerskala, rapporterar Helsingin Sanomat med avstamp i sitt kandidattest.

Svenska folkpartiets (SFP) kandidater i riksdagsvalet är mer vänstersinnade än för fyra år sedan, rapporterar Helsingin Sanomat. I sitt kandidattest har HS samlat in svar från över 1 700 kandidater från alla riksdagspartier.

Vänster-högerskalan bygger på fyra frågor som HS ställt kandidaterna både inför riksdagsvalet 2015 och inför årets riksdagsval. HS har räknat ut partispecifika medeltal av kandidaternas svar och placerat partierna på skalan enligt dem.

De flesta partierna har förflyttat sig vänsterut i jämförelse med situationen för fyra år sedan. SFP är det parti som förflyttat sig mest.

Tuomas Ylä-Anttila, universitetslektor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet, tror att partiernas förflyttning beror på att Juha Sipiläs (C) regering fått mycket kritik för sin politik.

– Det har till exempel uppstått en bild av att vårdreformen görs på vårdbolagens villkor och att företagen körde över löntagarna i konkurrenskraftsavtalet, säger Ylä-Anttila till HS.

Av de partier som fanns i riksdagen redan för fyra år sedan är Sannfinländarna det enda som inte förflyttat sig vänsterut i HS kandidattest.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46