HS: Dagis filmade olovligt barnen och hotade att filma om de inte betedde sig

Bild: Mostphotos.com

Ett dagis i Mellungsbacka ska ha filmat barn utan lov och också hotat att filma dem om de inte "betedde" sig.

Enligt Helsingin Sanomat ska personalen på Laakavuoren päiväkoti i Bredberget i Mellungsbacka ha filmat barnen utan att ha informerat föräldrarna eller frågat om lov.

– Barnet har berättat att de filmades när de inte betedde sig vid matbordet, berättar en mamma som tidningen intervjuat.

Enligt mamman har personalen sagt till barnet att de filmas om de inte beter sig. Mamman berättar att personalen vägrade visa videomaterialet eller ta bort materialet på hennes barn när hon bad om det.

Enligt småbarnspedagogikens områdeschef Irma Sihvonen, som besökte daghemmet, handlar det om en engångshändelse.

– Enligt personalens förklaring var det frågan om en enskild situation, där man inte frågat föräldrarna om lov att filma eller informerat dem, säger Sihvonen till Helsingin Sanomat.

Hon säger ändå att fallet ska utredas grundligt.

Mamman var också orolig över hur det filmade materialet förvarades och hur det används.

– Eftersom mitt barn inte finns på sociala medier vill jag veta om materialet laddats till molnet eller hur det förvaras.

Mamman har gjort en förfrågan till dataombudsmannen om fallet. En annan familj har enligt Helsingin Sanomat gjort en polisanmälan.

Daghemmet har tidigare varit i rubriken för att föräldrarna varit oroad över personalen inte ingripit tillräckligt när barnen betett sig våldsamt eller använt grovt språkbruk.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning