HS: Coronaläget i landet ser dystert ut – den stora mängden finländare som återvänt från utlandet överraskade myndigheterna

THL:s direktör Mika Salminen uppdaterade på tisdagen riksdagspartierna om coronaläget i landet. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Helsingin Sanomat skriver att hälsovårdsmyndigheterna misslyckats med att ta de inresande finländarna i tillräckligt beaktande.

De 200 000 finländare som återvänt till Finland från riskområden har överraskat myndigheterna, skriver Helsingin Sanomat på onsdagen.

På tisdagen samlades riksdagspartiernas ledare på Ständerhuset i Helsingfors för att diskutera de nya begränsningarna som regeringen föreslår för att motarbeta smittspridningen av det nya coronaviruset. På mötet deltog även direktör Mika Salminen från Institutet för hälsa och välfärd THL och strategichef Liisa-Maria Voipio-Pulkki från Social- och hälsovårdsministeriet för att uppdatera partierna om coronaläget i landet.

Enligt Helsingin Sanomats uppgifter hade myndigheternas budskap förändrats totalt sedan förra veckans genomgång. Förra veckan menade THL att det inte fanns behov av drastiska åtgärder. Nu var budskapet att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är illa ute och större åtgärder behövs.

Tidningen skriver att de återvändande finländarna inte har tagits tillräckligt i beaktande och att myndigheterna inte varit tillräckligt strikta med hemkarantänen för personer som återvänder från riskområden.

Till följd av det dystrare läget stänger alla landets restauranger, barer och kaféer. Regeringen fortsätter behandla ytterligare begränsningar i rörelsefriheten under dagen. Hela Nyland eller huvudstadsregionen kommer eventuellt att isoleras.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning