HS: Bara tre procent av orkestrarnas verk är av kvinnor

Helsingin Sanomat 9.9.2019 Bild: Skärmavbild

Tre procent av verken på orkestrarnas repertoar är skrivna av kvinnor. Det framgår av den nationella genomgång av orkestrarnas program som Helsingin Sanomat publicerade på måndagen.

Siffran är ännu lägre än den som Hufvudstadsbladet kunde rapportera om förra veckan, då det framgick att 4,3 procent av verken hos huvudstadsregionens orkestrar är skrivna av kvinnor.

HS kartlade också könsbalansen på de klassiska sommarfestivalerna. Där svarade kvinnorna för fem procent av repertoaren. De kvinnliga tonsättarnas antal uppgick till 22 stycken.

Bland de konstnärliga ledarna var 90 procent män. 66 procent av konstnärerna och 68 procent av administratörerna var också män.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning