HS: Arbetstagare i nepalesiska restauranger utnyttjas – 16 timmars arbetsdagar och obefintlig lön

Arbetstagare som kommer från Nepal och Indien har behandlats uselt i Finland, visar Helsingin Sanomats undersökning. Bild: Mostphotos

Arbetstagare i nepalesiska restauranger i Finland utnyttjas systematiskt och i hög grad, skriver Helsingin Sanomat som gjort en omfattande undersökning. Restaurangägare misstänks för människohandel.

I de nepalesiska restauranger i Finland som Helsingin Sanomat granskat gör arbetstagarna överlånga arbetsdagar och lönen motsvarar inte officiella arbetsvillkor. Av de personer tidningen intervjuat berättar en del att de jobbar upp till 16 timmar om dagen, andra jobbar konstant 13 eller 14 timmars arbetsdagar. En av de intervjuade uppger att hen under ett år jobbat 13 timmar om dagen och fick ett par hundra euro i månadslön.

Dessutom måste de nepalesiska arbetstagarna betala för att få jobba. Enligt HS varierar summan mellan 5000 euro och över 15 000 euro. En del av arbetstagarna berättar också för HS att arbetsgivarna hotat dem. Arbetstagarna som kommer från Nepal och Indien berättar för tidningen att de bor i usla förhållanden i Finland. I vissa fall har ägarna också lagt beslag på arbetstagarens pass. HS har granskat 19 nepalesiska och en indisk restaurang.

Enligt HS utredning är det några ägare som har hand om flera nepalesiska restauranger. Ägarna känner varandra och verkar ägna sig åt liknande system när det gäller arbetstagarna.

Enligt HS uppgifter misstänker polisen restaurangägarna Devi Sharma och Manju Sharma för människohandelsbrott. Paret bekräftar för HS att de är misstänkta för brott i ett fall där polisundersökningen fortfarande pågår. Bägge nekar till att någon form av utnyttjande skulle ha skett.

Tuija Hietaniemi, specialforskare vid Centralkriminalpolisen, säger till HS att det är en allmän uppfattning att utnyttjande sker i nästan alla nepalesiska restauranger.

– Arbetstagarna betalar stora summor för att få komma hit. Sedan får de bo i usla förhållanden och jobba vansinnigt mycket. Offren vågar inte berätta om det, säger Hietaniemi till HS.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning