HS: Apple medger att äldre modeller gjorts långsammare i syfte att "skydda batterierna"

Exemplar av Apples Iphone 6 Plus.Bild: Mostphotos

Äldre modeller gjordes avsiktligt långsammare, medger telefontillverkaren Apple efter att bolaget konfronterats med testresultat av telefonernas prestanda, rapporterar Helsingin Sanomat.

Enligt Helsingin Sanomat (HS) har det redan tidigare spekulerats huruvida Apple gör sina äldre modeller långsammare för att uppmuntra kunder till att köpa den senaste telefonmodellen.

I test utförda av Geekbench framkom nu att Iphone 6 telefoners prestanda faktiskt försämrades efter att operativsystemet uppdaterats.

Apple medger fynden i ett pressmeddelande. Bolaget förklarar att telefonerna gjorts långsammare i syftet att batterierna ska hålla längre i till exempel kallt väder.

Enligt professor Tanja Kallio vid Aalto-universitetet, som kommenterat frågan för HS, är förklaringen trovärdig.

– Det stämmer att telefonernas batterier blir svagare då de föråldras och inte längre klarar av en lika stor belastning som när de är nya. Genom att göra systemet långsammare kan man få batterierna att hålla längre, säger hon till tidningen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00