HS: Anneli Auer vill ha över två miljoner i ersättningar

Anneli Auer på bokmässan i Helsingfors 2016. Bild: Roni Rekomaa

Anneli Auer som friades från mordåtalet vill ha ytterligare cirka 2,5 miljoner euro i ersättningar av staten för den tid hon satt i fängelset, rapporterar Helsingin Sanomat.

Enligt tidningen har Anneli Auer lämnat in sitt ersättningskrav till Egentliga Finlands tingsrätt i dag.

Statskontoret betalade i september ut cirka 545 000 euro i ersättningar till Auer. Största delen av ersättningarna är för lidande. Auer anser i sin stämningsansökan att ersättningarna inte står i relation till det lidande som frihetsberövandet ledde till. 

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning