HS: Åklagare yrkar på sex år för spark på Stationsplatsen

En polisbil vid Stationsplatsen på en bild tagen den 22 september. Bild: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Åklagarsidan yrkar på kraftigt skärpt straff för den man, som dömts till två års fängelse i tingsrätten, uppger Helsingin Sanomat.

Mannen riktade en hög spark mot en person som dog några dagar senare i Helsingfors centrum i september.

Mannen fanns på plats under en demonstration som ordnades av högerextrema Nordiska motståndsrörelsen. Offret var en 28-årig man. Tingsrätten dömde mannen till fängelse för grov misshandel, men friade gällande grovt dödsvållande. Åklagarna tänker yrka på en dom för dödsvållande även i hovrätten.

Helsingin Sanomat hänvisar till officiella dokument om att båda parterna driver sin sak vidare i hovrätten. Åklagarna skriver om en dom på mellan fem och ett halvt och sex år. Mannen yrkar på kortat straff och att det görs om till villkorligt.

Mannen står också åtalad i ett annat fall, i Jyväskylä. Enligt åtalet var han en av tre ledare i ett våldsamt upplopp i september 2015.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning