HS: Åklagare yrkar på sex år för spark på Stationsplatsen

En polisbil vid Stationsplatsen på en bild tagen den 22 september. Bild: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Åklagarsidan yrkar på kraftigt skärpt straff för den man, som dömts till två års fängelse i tingsrätten, uppger Helsingin Sanomat.

Mannen riktade en hög spark mot en person som dog några dagar senare i Helsingfors centrum i september.

Mannen fanns på plats under en demonstration som ordnades av högerextrema Nordiska motståndsrörelsen. Offret var en 28-årig man. Tingsrätten dömde mannen till fängelse för grov misshandel, men friade gällande grovt dödsvållande. Åklagarna tänker yrka på en dom för dödsvållande även i hovrätten.

Helsingin Sanomat hänvisar till officiella dokument om att båda parterna driver sin sak vidare i hovrätten. Åklagarna skriver om en dom på mellan fem och ett halvt och sex år. Mannen yrkar på kortat straff och att det görs om till villkorligt.

Mannen står också åtalad i ett annat fall, i Jyväskylä. Enligt åtalet var han en av tre ledare i ett våldsamt upplopp i september 2015.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39