HS: Affär med Schjerfbeck-tavla gav helsingforsare dom för grovt skattebedrägeri

Bild: Pressbild/Sotheby´s

En Schjerfbeck-tavla som såldes på auktion i London 2016 blev dubbelt så dyr som auktionskammaren hade värderat den till. Helsingforsaren som sålde tavlan betalade ingen skatt på överlåtelsevinsten och har nu dömts för grovt skattebedrägeri.

Det är Helsingin Sanomat som berättar om fallet med Helene Schjerfbecks tavla Rödhårig flicka II, som i maj 2016 såldes på Sotheby's auktion i London för 1,3 miljoner euro. Enligt tidningen hade auktionskammaren värderat verket till 635 000– 890 000 euro.

HS har talat med säljaren, helsingforsaren Claes-Henrik "Poppe" Taucher, som bland annat är Mauritius honorärkonsul i Finland. Han hade fått tavlan i arv och säger att den har hängt på väggen i hans hem i 40 år.

Orsaken till att han sålde tavlan var att det kändes otryggt att förvara den hemma i lägenheten, samtidigt som han ville att tavlan skulle kunna ses av en bredare allmänhet.

Köpare var Gösta Serlachius konststiftelse och verket ingår numera i museets basutställning.

Taucher borde ha betalat 233 000 euro i skatt på överlåtelsevinsten, som var 790 000 euro. Eftersom han inte hade gjort det dömde Helsingfors Tingsrätt honom till åtta månaders villkorligt fängelse för grovt skattebedrägeri. Domen har vunnit laga kraft.

Taucher förklarar för tidningen att han inte var medveten om att man måste betala skatt på överlåtelsevinst för något man har ägt i 40 år.

– Lite på samma sätt som att man inte behöver betala skatt på överlåtelsevinst på den egna bostaden, säger han.

Taucher säger till HS att han givetvis grämer sig över att en sådan här sak händer, särskilt på äldre dar. Han säger att han i efterhand betalade skatten på överlåtelsevinsten i sin helhet.

Tingsrätten behandlade fallet i form av en så kallad erkännanderättegång, vilket innebär att den åtalade erkänner brottet och åklagaren förbinder sig att yrka på straff enligt en lindrigare skala.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning