HRW: Soldater skjuter mot flyktingar

Turkiska soldater skjuter urskillningslöst mot asylsökande vid den turk-syriska gränsen, uppger människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW).

En talesman för president Recep Tayyip Erdogan säger att det är högst osannolikt att soldaterna skulle skjuta mot syriska flyktingar, men att regeringen ska undersöka uppgifterna.

Enligt HRW söker flyende syrier skydd vid den turkiska gränsen på grund av det ökande våldet i provinsen Idlib i landets nordvästra del. Gränsen är i princip stängd med undantag för människor i behov av omedelbar sjukvård.

– Flyende syrier som söker asyl vid gränsen tvingas tillbaka med våld eller blir beskjutna, säger Lama Fakih, HRW:s Mellanösternchef.

Med hänvisning till FN-siffror uppger människorättsgruppen att 247 000 personer tvingats på flykt till det aktuella gränsområdet, bara under perioden 15 december–15 januari.

Turkiet har tagit emot 3,5 miljoner krigsflyktingar från Syrien sedan 2011, betydligt fler än något annat land.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00