HRT missleder om priserna på seniorbiljetterna

HRT tycker att vi skall ge dem pengar i förskott utan att veta om vi verkligen kan resa. Jag tror att HRT hoppas att seniorerna ska lappa deras dåliga ekonomi.

HRT har med stora annonser i HBL och andra medier informerat om nya priser på biljetterna i kollektivtrafiken. Jag upplever att HRT bluffar om priserna för oss seniorer.

Det stämmer säkert att man kan köpa en 30-dagars eller årsbiljett med rabatt. Enkelbiljetten med 50 procents rabatt som seniorer haft däremot slopas. Nu fördubblas priset i AB-zonen från 1,4 euro till 2,8 euro. Seniorer skulle gärna ha sett att tiden då rabatten kan brukas skulle förlängas från nuvarande kl. 9-14.

HRT vet bra att seniorer har uttryckt sitt missnöje med att rabatten på enkelbiljetten försvinner. Både pensionärsorganisationer och Äldrerådet i Esbo, Helsingfors och Grankulla har framför sitt missnöje. En HRT-beslutsfattare beskriver hur fin den rabatterade årsbiljetten är. Efter 124 enkelresor börjar "breakeven" (vinsten) för en senior med årsbiljett. Först skall man dock lägga ut 348 euro. Detta utan att veta hur coronaläget fortsätter eller hur den egna hälsan bibehålls.

HRT tycker att vi skall ge dem pengar i förskott utan att veta om vi verkligen kan resa. Jag tror att HRT hoppas att seniorerna ska lappa deras dåliga ekonomi. Det är nog HRT-ledningen som bär skulden till den dåliga ekonomin, inte vi seniorer.

Gustav Båsk, medlem, Esbo äldreråd

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning