HRT-busschaufförer säljer biljetter - tills vidare

Bild: KSF-arkiv/Kristoffer Åberg

Busschaufförerna i huvudstadsregionen fortsätter sälja biljetter, men deras hot om att sluta med det gäller fortsättningsvis.

Två olika fackföreningar gick på torsdagskvällen gemensamt ut med att man följer situationen noggrant fram till månadsskiftet och kräver snabba tekniska åtgärder.

Kvällstidningen Iltalehti skrev tidigare på torsdagen att biljettförsäljningen kan stoppas samtidigt som landets lokförare tänkt gå ut i storstrejk, på tisdag.

JHL, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena, uppger att förarna på grund av den bristfälliga tekniken drabbats av att kassans storlek och biljettsystemets saldo inte stämt överens vid arbetspassets slut. Chaufförerna har i vissa fall tvingats stå för mellanskillnaden.

Enligt uppgifter till Iltalehti händer det att biljettsystemet hakar upp sig så att föraren tvingas trycka på ok-knappen två gånger. Då stämmer inte pengarna i kassan med antalet sålda biljetter.

– Föraren har då svårt att bevisa varför kassan minskat, säger Jari Korhonen på transportfacket AKT.

Busschaufförerna vill att Helsingforsregionens trafik (HRT) och Tieto, som levererat den bristfälliga tekniska helhetslösningen, tar större ansvar för problemen. Systemet har kritiserats för att vara både långsamt och opålitligt. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03