Hradecky fick finalen han ville ha

Bild:

Gruppseger, avancemang till A-divisionen, en sannolik plats i VM-kvalets playoffskede samt värdefulla poäng i världsrankningen. Bland annat det står på spel då Wales och Finland ryker ihop på Cardiff City Stadium i gruppfinalen i Nations League.

Säsongens största match, med andra ord. Det är förstås nyckelspelarna Teemu Pukki och Lukas Hradecky väl medvetna om.

– Det är mångdimensionella insatser med seedningskorgar, avancemang och fördel i framtida VM-kval. Det här är grejer som vi vet, men precis som vi brukar, inte stressar över. Nu fick vi den finalen vi ville ha. Vi går in för att spela, inte för att vara rädda, säger målvaktsstjärnan Hradecky.

– Stämningen är bra och förväntansfull. Vi har ett bra flyt i vårt spel och inget att klaga över. Själv känner jag åtminstone alltid en viss press då jag drar på mig klubblags- eller landslagströjan, säger Pukki.

Utgångsläget är att Wales har en liten fördel då oavgjort på hemmaplan räcker för att ta hem gruppen. Hradecky tror att det innebär att Wales har mer att förlora i gruppfinalen än Finland.

– Det är roligare att jaga än att vara jagad. De har pressen på sig, de vet att vi är farliga och att vi vunnit fyra raka matcher.

"Alla nollor spräcks i något skede"

Wales försvarsspel har varit imponerande. Laget har inte släppt in ett endaste mål i hela Nations League. Crystal Palaces målvakt Wayne Hennessey höll nollan i de fyra första matcherna innan han skadade sig. Danny Ward, som är Leicesters andramålvakt bakom Kasper Schmeichel, nollade först USA (0–0) i en träningsmatch innan 1–0-segern över Irland i söndags.

– Alla nollor spräcks i något skede. Om inte på annat sätt så stiger jag upp i anfallet på slutet och spelar fram Teemu vid bortre stolpen, säger Hradecky leende och syftar på slutminuterna i den första matchen mot Wales där han deltog i jakten på kvittering på en hörna i slutminuterna.

Den matchen vann Wales med 0–1 tack vare Kieffer Moores mål i 81:a minuten. Segern är en del av Wales nio matcher långa poängsvit i tävlingsmatcher.

– Vi hade svårigheter i hemmamatchen. Vi spelade hyfsat bra men skapade inte många målchanser. I de övriga matcherna har vi fått mer chanser. Vi måste bara fortsätta på samma sätt och vara modigare i anfallet så kommer målet säkert, säger Pukki.

Sparv och Pohjanpalo fattas

I Nations League-premiären mot Wales fattades mittbacksparet Joona Toivio-Paulus Arajuuri. I Cardiff saknas bland annat Joel Pohjanpalo som opereras och har ett långt skadeuppehåll framför sig. Lagkaptenen Tim Sparv är avstängd, men reste med laget till Wales.

– Tims närvaro har en enorm betydelse. Han är lugn och leder med exempel. Han har en massiv inverkan på planen och ännu större utanför planen. Han är en ledande spelare och kanske den viktigaste biten i laget, säger Hradecky.

Då Pohjanpalo fattas behöver Pukki en ny högra hand i anfallet. Två starka kandidater är 21-åringarna Marcus Forss och Onni Valakari – målskyttar i skrällen mot Frankrike.

– Det är tränaren som tar beslutet. Båda två gav bra prov på sina kunskaper och de har kommit starkt in i landslaget. Men vi har också andra alternativ. Jag tror att tränarstaben hittar den rätta lösningen, säger Pukki.

Den unga duon trivs i olika roller i anfallet.

– Marcus är mer en anfallare och en målskytt, Onni är mer en offensiv mittfältare som skapar målchanser. De är annorlunda spelare. Fina unga killar som kommit bra in i vår trupp, säger Pukki.

Hur slutar Wales-Finland

Laddar ... Laddar ...

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning