Hovrättens dom för misshandeln på Stationsplatsen står fast

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Högsta domstolen beviljar inte mannen som dömdes till fängelsestraff för grov misshandel på Stationsplatsen i Helsingfors besvärstillstånd.

Den man som gjorde sig skyldig till den grova misshandeln på Stationsplatsen i Helsingfors i september 2016 får inte överklaga sin fängelsedom till Högsta domstolen (HD). HD meddelade på måndagen att mannen inte beviljas besvärstillstånd, vilket innebär att hovrättens dom på fängelse i två år och tre månader står fast.

Jesse Torniainen, aktiv i den nyligen förbjudna nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR), sparkade en annan man i bröstet i samband med ett evenemang som NMR ordnade på Stationsplatsen. Offret dog senare på sjukhus.

I hovrätten yrkade åklagaren på att Torniainen döms till fem och ett halvt till sex års fängelsestraff för grovt dödsvållande. Hovrätten förkastade åtalet om grovt dödsvållande eftersom man inte kunde utesluta att offrets beteende efter misshandeln inverkat på dödsfallet. Offret hade bland annat använt narkotika och låtit bli att följa vårdanvisningarna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning