Hovrättens beslut: Aarnio på fri fot i väntan på dom

Jari Aarnio i rätten. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Jari Aarnio och Keijo Vilhunen släpps fria i väntan på dom, beslutade Helsingfors hovrätt under den sista rättegångsdagen.

Den sista dagen av huvudförhandlingen i Helsingfors hovrätt avslutades på tisdagen med att den före detta chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio och ex-gängledaren Keijo Vilhunen släpptes fria i väntan på dom. Hovrätten ser att det är oskäligt att hålla de två åtalade häktade fram tills domen faller, oberoende om domen är fällande eller inte.

Hovrätten ska arbeta med domslutet i minst ett halvt år och ger sitt beslut i fallet under nästa år.

Förra veckan påpekade Aarnios försvarsadvokat Riitta Leppiniemi att Aarnio redan suttit häktad i tre och ett halvt år och har således avtjänat hälften av sin dom. Eftersom Aarnio är förstagångsförbrytare avtjänar han endast hälften av sitt eventuella fängelsestraff. Ett av Leppiniemis motiveringar var att Aarnio varit häktad, vilket innebär att han inte haft samma rättigheter som en fånge som avtjänar ett fängelsestraff. Han har till exempel inte fått kommunicera fritt med sin familj.

Kimmo Nuotio, professor i straffrätt vid Helsingfors universitet, vill inte kommentera enskilda fall utan att ha läst motiveringen till beslutet, men säger att utövande av tvångsmedel alltid måste bygga på lag.

– Domstolarna måste ständigt pröva att tvångsmedelslagens grunder till att häkta en person faktiskt uppfylls och nu har de tydligen kommit fram till att det inte längre finns grunder till att häkta de åtalade.

Åklagarna i sin tur sade förra veckan att bevisningen mot Aarnio endast blivit starkare under hovrättsbehandlingen och att det förefaller vara allt tydligare att Aarnio i själva verket är den så kallade Bölemannen, som med hjälp av ett flertal mobiltelefoner höll kontakt med brottsgäng och organiserade smugglingen av stora mängder hasch till Finland.

Under hela den fleråriga rättsprocessen har Aarnio nekat till alla brott och därför kräver han att hovrätten häver tingsrättens dom.

Tingsrätten har tidigare dömt Vilhunen bland annat för delaktighet till smugglingen av haschet till ett fängelsestraff på tio år. Också Vilhunen har nekat till brott men nog erkänt att han skött om olika uppdrag på Aarnios begäran. Vilhunens vittnesmål har ändrats under den långa rättsprocessen och har tidvis varit väldigt ofördelaktiga för Aarnio.

Fallet Aarnio har varit en sällsynt långkörare i finsk brottshistoria. Tidigare har Jari Aarnio dömts av Helsingfors tingsrätt till ett fängelsestraff på tio år för bland annat grova narkotikabrott och grova tjänstebrott. Utöver det har Aarnio dömts till ett treårigt fängelsestraff för bland annat grovt missbruk av tjänsteställning och grovt bedrägeri i den så kallade Trevoc-delen av härvan. Det treåriga fängelsestraffet har redan vunnit laga kraft medan hovrätten nu ska ta ställning till tingsrättens tidigare beslut i den stora brottshärvans andra del.

Medan Aarnio väntar på hovrättens dom kommer ytterligare en rättsprocess att inledas där han är inblandad. Fallet handlar om oegentligheterna i Helsingfors narkotikapolis sätt att hantera informationskällor. Förutom Aarnio står den före detta polisöverdirektören Mikko Paatero, den före detta polischefen i Helsingfors Jukka Riikonen samt den nuvarande polischefen Lasse Aapio åtalade för brott mot tjänsteplikt. Inrikesministeriet beslutade i maj att stänga av Aapio från sin tjänst tills hans fall har behandlats i domstol.

Rättegången som handlar om polisens informationskällor inleds i augusti.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46