Hovrätten skärpte straff för mordförsök på Åland

Mannen dömdes i Ålands tingsrätt till åtta års fängelse för mordförsök, hovrätten ändrade straffet. Bild från rättegången i tingsrätten i december 2017. Bild: SPT/Nya Åland/Stefan Öhberg

Hovrätten har skärpt straffet för mordförsöket i Godby på Åland i augusti 2016 till tio års fängelse. Tingsrätten hade dömt Godby-mannen till åtta års fängelse.

Åklagaren yrkade att straffet höjs till nio år men hovrätten beslöt att brottet var så grovt att straffet bör skärpas mer än så.

Mannen försökte mörda sin ex-hustru med flera knivhugg i augusti 2016. Hovrätten konstaterar att den dom som mannen dömdes till i tingsrätten var för lindrigt med tanke på gärningens grovhet.

Hovrätten fastslår det vara tyngande att Godby-mannen i över ett års tid trakasserat, hotat och utövat våld mot offret. Parets små barn bevittnade även mordförsöket. Efter gärningen flydde förövaren platsen utan att tillkalla hjälp och lämnade offret ensam med parternas tioåriga son. Med sig på flykten tog han de två små barnen.

Knivattacken var våldsam och gärningsmannen högg sitt offer flera gånger i bröstet och buken. Enligt hovrätten var det bara "flera slumpartade omständigheter" som gjorde att offret överlevde.

Att Godby-mannen eventuellt varit svartsjuk och förargad är inte någon straffrättsligt förmildrande omständighet, konstaterar hovrätten. Resultaten från sinnesundersökningen påverkar inte heller helhetsbedömningen av fallet.

Hovrätten fastslår att gärningen var planerad. Gärningsmannen hade bland annat packat med sig en kniv innan han åkte till offrets hem. Han hade även med sig parets två yngsta barn sannolikt för att han visste att offret inte skulle ha öppnat dörren för honom om han anlände ensam.

Dagen innan dådet hade gärningsmannen fått veta att offret ansökt om besöksförbud mot honom. Även om nyheten gjorde honom upprörd så borde han ha haft tid att lugna sig, skriver hovrätten.

Hovrätten konstaterar att gärningen begicks med berått mod och med särskild hänsynslöshet. Därför är det fråga om mordförsök.

Av hänsyn till de minderåriga barnen som även är offer i det här fallet publicerar vi inte namnet på den dömde.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning