Hovrätten skärpte Sipulikanava-domen

Helsingfors hovrätt behandlade åtalen mot Kim Holviala i januari i år. Domen har dragit ut på grund av coronakrisen. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Helsingfors hovrätt höjde domen mot webbplatsens upphovsman till 4 år fängelse.

Helsingfors hovrätt gav på fredagen sin dom i det så kallade Sipulikanava-fallet. Sipulikanava var en webbplats – närmare bestämt en imageboard – på det anonyma tor-nätet där det förekom köp- och säljannonser för narkotika.

Hovrätten dömde webbplatsens upphovsman Kim Holviala till 4 års fängelse för medhjälp till 18 grova narkotikabrott och 12 narkotikabrott. I Östra Nylands tingsrätt dömdes Holviala till 3 år och 4 månaders fängelse för medhjälp till 7 grova narkotikabrott och 11 narkotikabrott.

Både åklagaren och svaranden överklagade domen till hovrätten. Svaranden ansåg att han inte kan dömas för medhjälp till brotten eftersom han endast upprätthållit webbplatsen. Åklagaren däremot ansåg att svaranden bör dömas för grovt narkotikabrott, inte bara medhjälp.

Fallet är principiellt viktigt eftersom fenomenet med narkotikahandel på webbplatser på tor-nätet är förhållandevis nytt. Tills vidare finns ingen etablerad rättspraxis för hur rätten ska agera i ett dylikt fall.

Domen innebär att både tingsrätten och hovrätten anser att en person som upprätthåller en webbplats där dylik handel förekommer är juridiskt ansvarig för den.

Hovrättens dom kan överklagas till Högsta domstolen.

Tullens bild på Sipulikanava. Bild: Tulli

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning