Hovrätten: Seriestryparen till sinnesundersökning – har undersökts också tidigare

Mordåtalet behandlades i Helsingfors hovrätt i juni. Michael Penttilä bar solglasögon under den tid fotograferna tilläts ta bilder i början av rättegången. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Den så kallade seriestryparen Michael Penttilä ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Han är åtalad för mord på en 52-årig kvinna i Helsingfors.

Michael Penttilä dömdes för ett år sedan till livstids fängelse för mordet på en 52-årig kvinna. Han erkände dråp men förnekade mord, och bad om en rättspsykiatrisk undersökning. Åklagaren och den målsägandes rättsinnehavare ansåg det inte vara nödvändigt och också tingsrätten avslog ansökan.

Enligt tingsrätten har han genomgått sinnesundersökningar upprepade gånger, och har inte sedan 1986 konstateras ha en sådan psykisk störning som skulle påverka hur han döms.

Penttilä överklagade sin dom och under hovrättsbehandlingen i juni i år upprepade han sin begäran om en undersökning.

Helsingfors hovrätt har nu kommit med en mellandom och anser i motsats till tingsrätten att det finns skäl att utreda hur drag i Penttiläs personlighet "påverkar förmågan att reglera sitt beteende samt förstå konsekvenserna av sitt handlande och det rättsvidriga i det". Hovrätten hänvisar dessutom till att han står åtalad för en gärning med strängast möjliga straff, och att det har gått tio år sedan den senaste undersökningen.

I den rättspsykiatriska undersökningen bedöms om Penttilä var tillräknelig, nedsatt tillräknelig eller otillräknelig vid tidpunkten för gärningen. Nedsatt tillräknelighet kan påverka straffets längd och vid otillräknelighet förpassas personen vanligen till psykiatrisk vård och inte till fängelse.

Penttilä har tidigare dömts för två dråp och dödsvållande. Offren var hans mor, en 12-årig flicka samt en vuxen bekant. Han har också dömts för förberedelse av grovt brott mot liv, frihetsberövande och grov våldtäkt.

Hovrätten ser det som klarlagt att han strypt kvinnan till döds i hennes lägenhet på Vasagatan i Helsingfors. Han gömde kroppen under sängen i bostaden och den hittades av en fastighetsskötare.

Efter den rättspsykiatriska undersökningen bedömer hovrätten om det handlar om mord eller dråp, om hans gärning var planerad och begicks på ett synnerligen rått sätt eller mer av ett stundens infall.

Det senare har Penttilä hävdat som sagt att han hamnade i panik och ville tysta kvinnan som hade ropat "seriestrypare" och "freak" till honom då han tog av sig sina solglasögon och hon identifierade honom. De två fick kontakt med varandra via en nätsida för sexdejtande.

Åklagaren igen menar att Penttilä hade planerat sin gärning, bland annat hade han utrustning för strypning med sig, och att han i bostaden "kunde förverkliga sitt behov av att strypa" i lugn och ro.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning