Hovrätten friar livstidsdömd efter drygt 13 år

Bild: Mostphotos

En man som promenerade i fyra timmar från Reso till S:t Karins för att mörda sin före detta flickvän återfår sin frihet om ett år. Det bestämde Helsingfors hovrätt på onsdagen.

Helsingfors hovrätt friar en man som dömts till livstids fängelse för att ha mördat sin före detta flickvän i S:t Karins i januari 2006. Mannen släpps fri den 1 mars 2019. Då har han suttit fängslad i 13 år och 2 månader.

Enligt Åbo tingsrätt planerade mannen mordet i nästan två månader. På morddagen gick mannen till fots från Reso till S:t Karins, där kvinnan bodde. Promenaden tog fyra timmar. När han kom fram ställde han sig i pass tills kvinnan steg ut för att gå till jobbet.

Mannen följde efter kvinnan, som bad en förbipasserande person ringa polisen. Därefter sköt mannen kvinnan på nära håll. Hon dog omedelbart.

Mannen var vid tidpunkten 40, kvinnan 39 år.

Hovrätten beaktade mannens ansökan om frigivning, Brottspåföljdsmyndighetens utlåtande samt andra utlåtanden. Brottspåföljdsmyndigheten biföll inte mannens ansökan.

Det som talade för frigivningen var att mannen, förutom mordet, inte begått andra brott. Under fängelsevistelsen har mannen därtill presterat en gymnasieexamen.

Det som talade mot frigivningen var att straffet blev rätt kort. Livstids fängelsestraff brukar i allmänhet vara över 15 år.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22