Hovrätten fastställde domen mot Gadolin i fallet som berör Bensowstiftelsen

Valter Gadolin dömdes i Helsingfors tingsrätt i november 2016. Bild: Leif Weckström

Före detta verksamhetsledarens överklagan gav ingen ändring. Valter Gadolin döms till villkorligt fängelse och skadestånd.

Härvan kring Bensowstiftelsen har nu behandlats klart av Helsingfors hovrätt. På måndagen kom beslutet, som är tråkig läsning för stiftelsens tidigare verksamhetsledare Valter Gadolin. Tingsrättens dom från den 16 november 2016 står kvar.

Enligt den döms Gadolin till 1 år och 4 månader villkorligt fängelse för grovt bokföringsbrott, två fall av grovt skattebedrägeri och missbruk av förtroendeställning. Därtill ålades Gadolin att betala kring 52 000 euro i skadestånd till stiftelsen samt totalt 1 300 euro i rättegångskostnader till stiftelsen och Skatteförvaltningen.

I hovrätten försökte Gadolin få ändring på två av punkterna i domslutet. Den ena punkten gällde grovt skattebrott, den andra missbruk av förtroendeställning.

Gadolin argumenterade för att stiftelsens bokförare visste om och hade godkänt utbetalningen av arvoden till Gadolins företag Tivalo. Det här arrangemanget hade tillämpats även på hans företrädare och aldrig utgjort ett problem.

Vidare ansåg Gadolin att han inte kunde bli dömd för missbruk av förtroendeställning eftersom det påstådda brottet var föråldrat.

Hovrätten ansåg ändå att Gadolins argumentering inte höll. Därtill ålades Gadolin att betala Skattestyrelsens och Bensowstiftelsens rättegångskostnader i hovrätten, 400 och 4 500 euro.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning