Hovet: Avhopparna krävs för nya ledamöter

Svenska Akademien behöver ta hjälp av avhopparna om den ska kunna fylla sina tomma stolar, slår hovet fast. Arkivbild.Bild: FREDRIK PERSSON

Den decimerade Svenska Akademien kan inte fylla sina fyra tomma stolar utan avhopparnas röster. Det slår hovet nu fast.– Där finns det olika meningar, säger den tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund deltar sedan april inte i Akademiens arbete. Men deras röster behövs för att kunna välja nya ledamöter till Svenska Akademien. Det menar hovet i ett uttalande till SVT:s Kulturnyheterna.

– Svenska Akademien har att följa nuvarande stadgar och där är det tolv ledamöter som krävs för nyinval. Det finns inga planer nu på ytterligare förändringar av stadgarna, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till SVT.

Nyligen beviljades fyra ledamöter officiellt utträde. Tillsammans med övriga avhoppare betyder det att Akademien inte kan samla de tolv ledamöter som krävs för att göra ett inval, enligt stadgarna från 1700-talet.

Ytterst är det upp till kungen att ändra i stadgarna, men så kommer alltså inte att ske, enligt hovet.

Kräver Engdahls avgång

Men Anders Olsson menar att det sista inte är sagt.

– Jag vill inte yttra mig alls i den frågan ännu, för vi har en diskussion som pågår nu med jurister och där finns det olika meningar. Vi har ännu inte kommit till ett resultat där, men vi arbetar med frågan, säger han.

I går gick Danius, Espmark och Englund ut och erbjöd sig att bistå Akademiens återuppbyggnad – men de krävde samtidigt att ledamoten Horace Engdahl i så fall måste avgå.

– Jag tycker att det är bra att de äntligen försöker få kontakt med oss. Jag har ju sökt dialog nu under rätt många veckor faktiskt. Vi ska försöka inleda dialog med dem nu. Jag tror att det viktigaste för tillfället är att skapa förutsättningar för ett fruktbart samarbete, säger Anders Olsson.

"Nya överraskningar" TT: Skulle det "fruktbara samarbetet" kunna innebära att Horace Engdahl avgår?

– Jag vill inte just nu uttala mig om det, det viktiga här nu är att vi kan fortsätta den här processen, den här återuppbyggnaden av Akademien, på ett lugnt sätt.

Förra veckan uppgav ledamoten Göran Malmqvist till Expressen att fyra nya ledamöter är att vänta innan maj är över. Nu vill Anders Olsson inte säga något om den tidsplanen.

– Jag tycker att varje dag innehåller nya överraskningar. Så har det varit varje dag nu under väldigt lång tid, nya utspel, nya skriverier. Jag tror att det vore väldigt oklokt att göra några prognoser om den omedelbara framtiden.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00