Hotellprojektet vid Helsingfors centralstation framskrider

VR:s nuvarande huvudkontor förvandlas till ett nytt hotell, som ska öppna 2020. Bild: Futudesign

Arkitekturtävlingens vinnande bidrag har avslöjats.

Fastighetsplaceringsbolaget Exilion, Helsingfors stad och hotellkedjan Scandic Hotels har utsett vinnaren i arkitekturtävlingen för centralstationens utvidgning. Det vinnande bidraget heter Hermes och har skapats av arkitektbyrån Futudesign.

Juryn motiverar sitt beslut med att Hermes högaktar centralstationens arkitektur samtidigt som den ger platsen ett modernare utseende. Hotellkedjan Scandic Hotels ska öppna ett nytt hotell vid centralstationen 2020.

VR sålde fastigheten, som i nuläget fungerar som bolagets huvudkontor, till Exilion i juni. Fastigheten är ritad av Eliel Saarinen och blev färdig 1909.

Fastighetsköpet hade ett värde på 55 miljoner euro.

Futudesign har tidigare designat bland annat cykelvägen Baana och lokaler för restaurangkedjan Sandro.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54