Hotellprojektet vid Helsingfors centralstation framskrider

VR:s nuvarande huvudkontor förvandlas till ett nytt hotell, som ska öppna 2020. Bild: Futudesign

Arkitekturtävlingens vinnande bidrag har avslöjats.

Fastighetsplaceringsbolaget Exilion, Helsingfors stad och hotellkedjan Scandic Hotels har utsett vinnaren i arkitekturtävlingen för centralstationens utvidgning. Det vinnande bidraget heter Hermes och har skapats av arkitektbyrån Futudesign.

Juryn motiverar sitt beslut med att Hermes högaktar centralstationens arkitektur samtidigt som den ger platsen ett modernare utseende. Hotellkedjan Scandic Hotels ska öppna ett nytt hotell vid centralstationen 2020.

VR sålde fastigheten, som i nuläget fungerar som bolagets huvudkontor, till Exilion i juni. Fastigheten är ritad av Eliel Saarinen och blev färdig 1909.

Fastighetsköpet hade ett värde på 55 miljoner euro.

Futudesign har tidigare designat bland annat cykelvägen Baana och lokaler för restaurangkedjan Sandro.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning