Hotell Rwanda-hjälte i rätten – kan få livstid

Paul Rusesabagina vid en borgensförhandling i september i fjol. Arkivbild. Bild: Muhizi Olivier/TT-AP

Rättegången mot den terroranklagade hotelldirektören Paul Rusesabagina, som blev världskänd genom filmen "Hotell Rwanda" och tros ha räddat livet på över 1 200 människor under folkmordet 1994, har inletts.

Paul Rusesabagina hade levt utomlands i flera år då han i augusti dök upp i Rwandas huvudstad Kigali, gripen, under oklara omständigheter. Enligt familjen hade han kidnappats i utlandet.

Rusesabagina, en skarp kritiker av president Paul Kagame, har dragit på sig tretton åtalspunkter. Bland annat anklagas hotelldirektören för terrorbrott, med hänvisning till hans stöd för den förbjudna väpnade gruppen FLN.

– Låt mig upprepa vad jag har sagt många gånger förut: Jag är inte rwandier. Jag är belgare. Åtalet borde återspegla detta faktum, säger 66-åringen i rätten.

Försvaret har underkänt hela processen, då det är oklart huruvida han förts till Rwanda enligt regelboken, och Rusesabaginas familj har krävt att rättegången ska hållas i en utländsk domstol.

Döms hotelldirektören, som av USA har tilldelats presidentens frihetsmedalj för sitt heroiska agerande under folkmordet, riskerar han livstids fängelse. Han har tidigare begärt borgen med hänvisning till hälsoskäl, men fått nej.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning