"Hotel Rwanda"-hjälten påstås vara kidnappad

Paul Rusesabagina. Bild tagen då han besökte Stockholm i november 2013. Bild: Erik Mårtensson/TT

Paul Rusesabagina har kidnappats av myndigheterna, hävdar släktingar till den forne hotelldirektören som blev världskänd via filmen "Hotel Rwanda".

Polisen i huvudstaden Kigali visade i måndags upp Rusesabagina i handbojor, och meddelade att han är misstänkt för samröre med en "beväpnad extremist-terrorstyrka".

Den nu 66-årige Rusesabagina flyttade utomlands efter folkmordet 1994, och har manat till uppror mot mannen som sedan dess styr Rwanda, president Paul Kagame. Släktingar hörde senast av honom i torsdags, då han ska ha befunnit sig i Förenade arabemiraten, och säger nu att myndigheterna måste ha fört hem honom med våld.

– Jag tror att han kidnappades, eftersom han aldrig skulle åka till Rwanda frivilligt, säger dottern Anaise till BBC, och tillägger att anklagelserna mot fadern är falska.

Paul Rusesabagina gestaltades av Don Cheadle i den Oscarnominerade filmen "Hotel Rwanda", som berättar historien om hur hotellchefen räddade 1 268 människor från att dödas av hutumilisen Interahamwe under folkmordet genom att gömma dem på Hotel des Diplomates i Kigali.

Omkring 800 000 tutsier och regimkritiska hutuer mördades under en tremånadersperiod, innan nuvarande president Kagames styrkor störtade den dåvarande regimen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning