Hot mot turkisk politiker på Sverigebesök

Bild: EPA/TUMAY BERKIN

Turkiska valmöten har stoppats i Nederländerna och Tyskland. I dag kampanjar regeringspartiet AKP:s internationelle sekreterare i Stockholm inför den viktiga folkomröstningen i april som kraftigt kan utöka den omstridde presidenten Erdogans makt. Redan nu har arrangören mottagit flera hot.

– Vi vill inte att det ska bli som i Holland, säger organisatören för besöket.

Turkiet och flera EU-länder har råkat i luven på varandra när höga företrädare för det styrande turkiska partiet AKP förvägras att värva röster genom tal och möten bland utvandrade turkar. I dag besöker partiets internationelle sekreterare Mehmet Mehdi Eker Stockholmsområdet.

Under förmiddagen och eftermiddagen kommer han att kampanja i Tyresö, Fittja i Botkyrka samt i Bredäng och Skärholmen i södra Stockholm. Arrangör för besöket är organisationen UETD och dess ordförande Özer Eken. Han beskriver hotbilden som stor.

– Vi vill inte att det ska bli som det var i Holland. Det är redan många som ringt och hotat mig, och jag har polisanmält flera hot, säger han till TT.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har polisen gått upp i stabsläge på grund av besöket.

– Vi har en kommendering som jobbar med det. Vi har resurser som finns tillgängliga om det skulle behövas på de platser han ska besöka, men vi har inga särskilda arrangemang kring säkerheten. Jag vill poängtera att det här inte är ett officiellt besök, han är här som privatperson, säger Lena Backi, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till TT.

Mehmet Mehdi Eker besökte Köpenhamn på lördagen. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning