Hot mot norsk minister tros vara falskt – sambon kan ha orsakat branden

Sambon till Norges justitieminister Tor Mikkel Wara misstänks ha tänkt eld på parets bil.

Den norska säkerhetspolisen tror att det gjorts för att ge sken av en upptrappad hotbild mot ministern.

– Hon (sambon) greps under torsdagen och blev för första gången underrättad om vår misstanke vid gripandet, säger PST-chefen Benedicte Bjørnland.

Det var i helgen, under natten till söndag, som polisen larmades till en brinnande bil vid parets bostad, vilket utreddes som ett hot. Vid gripandet kom polisen tillbaka till bostaden för en husrannsakan och för att hämta bilen för nya undersökningar.

Den 54-åriga kvinnan misstänks själv ha tänt eld på bilen innan polisen kontaktades. Polisens misstankar om detta har stärkts ytterligare det senaste dygnet, enligt Bjørnland.

Tidigare hot

– Händelsen ses i sammanhanget av tidigare hot mot justitieministern där den nu misstänkta kan ha lagt till rätta för att polisen skulle utreda denna händelse som en upptrappning av tidigare hot, säger hon.

Wara, som företräder högerpopulistiska Fremskrittspartiet (FRP), har tidigare larmat om hot och vandalism vid sitt hem. Den 6 december hade någon målat ett hakkors och skrivit "rasist" på hans bostad, samt placerat en trasa i bensintanken på hans bil. Vid senare tillfällen i januari, februari och mars har det brunnit i parets soptunna, flaskor med brännbar vätska har hittats vid deras bil och ett hotbrev har levererats till deras brevlåda, vilket fick polisen att kalla in en bombstyrka.

– Hon är inte misstänkt för tidigare händelser, men det är naturligt att se dessa i ett sammanhang, säger Bjørnland.

Tar en paus

Wara blev Norges justitieminister i april förra året. Det står nu klart att han kommer att ta en paus.

Den norska statsministern Erna Solberg (Høyre) och FRP-ledaren Siv Jensen framträdde tillsammans på en presskonferens efter beskedet.

– Detta är en stor chock för mig, men också för Tor Mikkel Wara och hans familj, säger Solberg, som informerades av PST under torsdagen.

Jensen säger att hon först och främst riktar tankar till Wara-familjen för den "väldigt krävande situation" den har hamnat i:

– Detta är inte rätt dag för att dra slutsatser.

Att göra falska brottsanmälningar kan i Norge straffas med böter eller fängelse i upp till ett år.

Poliser vid Waras hem utanför Oslo på torsdagen. Bild: TT/Scanpix/Heiko Junge

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03