Hot mot en skola i Uleåborg går till åtalsprövning

Polisen påminner om att de alltid tar hot riktade mot skolor på allvar. Bild: SPT

Polisen är klar med förundersökningen i ett fall där en minderårig elev framfört hot mot sin skola.

Eleven hotade att han skulle göra något mot Kellon koulu i Uleåborg i november. I förhör har han sagt att han gjorde det i stundens hetta och som ett skämt. Enligt honom hade han inga planer på att göra något på riktigt och trodde inte att någon skulle ta hans hot på allvar.

Polisen påminner om att de alltid tar hot riktade mot skolor på allvar. Polisen kan gripa personer, göra husrannsakningar och beslagta egendom av personer som framför hot.

En anmärkning i polisens register kan dessutom påverka en ung persons framtid negativt.

– Att framföra hot har alltid följder, trots att det skulle ha framförts på skämt. Så kan man inte göra och ungdomar inse det, säger kriminalkommissarie Irmeli Korhonen i ett pressmeddelande.

Polisen hoppas att föräldrar pratar med sina barn om skolhot. Ett hot på sociala medier leder alltid till någon form av utredning. Hot gör också att andra känner sig otrygga och till och med rädda, poängterar polisen.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning