Höstlovet inleds med storm och regn

Till veckoslutet drar ett lågtryck in över landet från väst. Då kan det bli stormvindar på över 20 meter i sekunden. Bild: Niklas Tallqvist

Hösten är här med besked. Regnen avlöser varandra under veckan, och trots att uppehåll lovar gott för höstlovsvädret är det endast lugnet före stormen.

Det råder ingen tvekan om att sommaren är över. Kvicksilvret kryper långsamt närmare nollstrecket, och Meteorologiska institutet konstaterar att temperaturen knappt längre når tvåsiffriga plusgrader.

– Nog är det höst nu. I söder kommer det att förekomma regnskurar under veckan, men på torsdagen klarnar det upp något, säger Helena Laakso, jourhavande meteorolog.

Regnet kommer ändå inte att lysa med sin frånvaro särskilt länge. Efter torsdagen kommer nästa lågtryck från väst, och i norr kan det till och med snöa under fredagen.

– På fredagen kommer det att regna mycket, och vindstyrkan tilltar. Det blir antagligen storm natten till lördagen. Då kan vindstyrkan vara över 20 sekundmeter, säger Laakso.

Det här betyder att det för båtägare lönar sig att kolla båten.

– Ifall man inte tagit upp båten ännu lönar det sig att kolla att den är ordentligt förtöjd. Det är också bra att kolla att allt är säkrat i trädgården, säger Laakso.

September var ovanlig

Meteorologiska institutets statistik visar också att september månad var svalare än vanligt. Speciellt i landets sydliga och mellersta delar var det kallare än normalt. Enligt institutet är det så här kallt mer sällan än vart tionde år.

Det var också torrare än vanligt, trots att det var väldigt mulet. Den första snön föll i mitten av månaden på Värriötunturi i Salla den 14 september. Följande dag uppmättes fem centimeter snö bland annat i Torneå, vilket är exceptionellt mycket för årstiden.

Pargasborna såg den regnigaste dagen i landet under månaden. Den 23 september regnade det 35,7 millimeter vid väderstationen i Fagerholm.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning