Höstlovet är ett stadslov och ett läslov – det här kan du göra under ledigheten

Elvi och Vieno Elo provat på sjöjungfrusimning i Esbovikens simhall. Bild: Niklas Tallqvist

Höstlovsveckan är här med regn, rusk och mycket program. Veckans väderleksprognos lovar inget strålande väder för utomhusaktiviteter, men ingen fara – museer, bibliotek, simhallar och ungdomsgårdar lockar med roligt inomhusprogram.

De svenska skolorna i huvudstadsregionen har ett kort höstlov och håller stängt bara torsdag–fredag, medan elever i finska skolor har ledigt hela veckan. Därför pågår höstlovsprogrammet på många museer och bibliotek i huvudstadsregionen redan nu, i början av veckan. Passa på att delta i en kreativ verkstad, simma gratis i Esbo, se en höstlovsfilm eller gå på konsert med Robin Hund redan i dag.

Många museer har ett specialprogram under den här veckan, det ordnas pysselverkstäder, filmförevisningar, workshoppar i hantverk, guidade rundturer och arbetsdemonstrationer. På exempelvis Nationalmuseet kan man gå på skattjakt klockan 13 varje dag och på fredag öppnas en ny utställning där, Världen som aldrig fanns.

Helsingfors stadsmuseum ordnar verkstäder med Signe Branders fotografier som tema, i form av antingen målarbilder, bildorientering eller skuggteater.

I Helsingfors ordnas motionsprogram på finska i Östra centrum simhall där det pågår Easysport-vattenmotion och i Tölö sporthall där man dagligen kan pröva på olika idrottsgrenar, också det under namnet Easysport. Inträdet för barn kostar 2,50 till alla stadens simhallar och 1,50 till sporthallen.

I Mellersta Esbos idrottspark ordnas rolig gratismotion i EBK-Honka arenan. Det pågår hela veckan, på torsdagen gäller kvällstider klockan 16–21 och på fredag är det öppet klockan 10–15.

I Esbo simmar alla barn under 18 år gratis i simhallarna i Alberga, Esbo centrum och Esboviken under höstlovsveckan. På torsdag och fredag kan man öva sig i akrobatik på den roliga Wibitt-banan i Alberga simhall klockan 10–15.

Enda chansen att pröva på sjöjungfrusimning infaller redan innan det svenska höstlovet har börjat, men de som slutar tidigt på onsdag hinner kanske till Esboviken till klockan 14 – då öppnar sig en sällan skådad undervattensvärld där deltagarna får pröva på kullerbyttor, korkskruvsglid och bubbelpussar under vattnet.

– Vi har ett tiotal sjöjungfrudräkter i olika storlekar. Det här är en gren som främst lockar flickor och deras mammor, men killar är också välkomna. Sjöjungfrusimning är fysiskt ganska krävande, så man måste kunna simma minst 50 meter och vara bekväm med att dyka för att få testa. När vi ordnade en motsvarande pröva på-dag under sportlovet var det väldigt populärt, säger Teresa Pentikäinen chef på simorganisationen Cetus, som står för programmet i simhallarna.

På Tiivistämö i Södervik är veckans tema dans.

I flera ishallar erbjuds gratis skridskoturer för allmänheten, bland annat i Dickursby, Myrbacka och Esbovikens ishallar.

Läslov på biblioteken

Både biblioteken och förlagen marknadsför höstlovet som ett läslov, ett initiativ som kommer från Utbildningsstyrelsen och stöds kulturminister Hanna Kosonen. Bibliotekens personal tipsar gärna unga besökare om spännande resmål i böckernas värld. På centrumbiblioteket Ode visas filmer för skolelever. Där ordnas också finskspråkiga rap-verkstäder med Rauha-täti, Adikia och Maria Uskomaton.

På biblioteket i Grankulla växer ett sagoträd fram under veckan, där får besökarna pyssla färggranna löv med lästips.

På biblioteken i Gamlas och Mosabacka bjuds det på spel, pyssel och boktips. På Nordsjö bibliotek kan man öva högläsning med läshunden Keksi, delta i ett spännande evenemang med krigarkatterna Warriors eller spela i en Fifa-turnering.

Den animerade barnfilmen Loranga, Masarin och Dartanjang baserad på Barbro Lindgrens bok visas på fredag i Östra centrums bibliotek.

Filmföreställningen Sune vs. Sune är gratis i Nordhuset. Bild: Pressbild

Lumo bibliotek i Vanda bjuder på ett digert höstlovsprogram med brädspelskväll, filmförevisningar och på fredag kväll avslutas veckan med en läsfest, där besökarna får tillbringa en avkopplande kväll i böckers sällskap.

Robotverkstäder, Warriorskatter och jam för hobbymusiker är några av programpunkterna i Dickursby bibliotek.

Mera detaljerade uppgifter om de enskilda bibliotekens höstlovsprogram finns på webbsidan helmet.fi.

Ungdomsgårdarna håller öppet

Nationella Sagodagen firas fredagen den 18 oktober och det uppmärksammar bland annat Annegården, Gårdsbacka bibliotek och Leksaksmuseet i utställningscentret WeeGee.

Ungdomsgårdarna Sandels och Rastis i Helsingfors är öppna under de svenska skolornas höstlov, den 17–18 oktober. De har öppen verksamhet med avslappnat chillande, biljardspel, bords- och konsolspel och ungdomsledarna. Verksamheten riktar sig till skolbarn utan vuxna och det finns mellanmål att köpa för en liten slant. Sandels håller öppet klockan 12–17 och Rastis klockan 13–22.

Sökö ungdomslokal i Esbo eller Unkkan håller öppet för elever i åk 3–6 på eftermiddagarna och för ungdomar upp till 17 år ända till klockan 22 på kvällen, också på lördagen.

Robin Hund och hans glada orkester ger två höstlovskonserter under tisdagens lopp. Bild: Pressbild

Svenskt i Nordsjö

Robin Hund & hans glada orkester ger två höstlovskonserter på Nordhuset tisdagen den 15 oktober, klockan 10 & 18. Robin Hund & hans glada orkester spelar svängig musik där barnen får delta med sång, rörelse och rytmik. Till förmiddagens konsert är det fritt inträde, biljetten till kvällskonserten kostar 6 euro.

Torsdagen den 17 oktober är det höstlovsbio i Nordhuset och två svenska filmer visas: Halvdan Viking är en äventyrsfilm för hela familjen, skriven av Martin Widmark som är känd för Lasse-Majas detektivbyrå. Östbyn och Västbyn har legat i fejd med varandra så länge Halvdan kan minnas och det är förbjudet att befinna sig på fel sida av älven som delar de två byarna. Filmen börjar klockan 13.

Den andra filmen, Sune vs Sune, visas klockan 15. När Sune ska börja fyran möts han av en chock. En ny kille sitter på hans plats, och han är allt som Sune vill vara. Inte nog med det, han heter Sune också, och det är verkligen ingen bra start på fyran. Sune måste använda all sin list för att inte Sophie ska lämna honom och välja den nye Sune.

Filmen om Halvdan Viking visas i Nordhuset. Bild: Pressbild

Det är fritt inträde till många av städernas höstlovsevenemang. Helsingfors höstlovsprogram finns på adressen munstadi.fi, programmet i Vanda finns på www.nuortenvantaa.fi och programmet Esbo hittas på www.esbo.fi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning