Höstens byte var rekordstort – 342 björnar fälldes

Björnstammen har ökat i Finland. Bild: Pixabay

Flest björnar fälldes i östra Finland där björnstammen är störst.

Totalt fälldes 342 björnar i årets björnjakt som avslutades i slutet av oktober. Det var ett rekordstort byte och 37 fler fällda björnar jämfört med i fjol, enligt Finlands viltcentral.

Jord- och skogsbruksministeriet hade fastställt den största tillåtna bytesmängden för årets jaktsäsong till 384 björnar.

Björn jagas utanför renskötselområdet med stöd av dispens i stamvårdande syfte. I år riktades dispenserna främst till områden i östra Finland med en tät björnstam. Flest dispenser beviljades i Norra Karelen, där rekordantalet 163 björnar fälldes. I övriga delar av södra Finland fälldes totalt 108 björnar.

På renskötselområdet jagades björn med stöd av kvoten på 95 björnar. Kvoten delas upp i det östra och västra området. Inom renskötselområdet fälldes totalt 71 björnar.

Enligt Naturresursinstitutets stamuppskattning har björnstammen i Finland ökat sedan förra året. Förutom i Norra Karelen har en ökning skett också i Sydöstra Finland och i Norra Savolax. Enligt uppskattningen fanns det innan jaktperioden cirka tvåtusen över ett år gamla björnar och över fyrahundra ungar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning