Horoskop är inte feminism

Den feministiska magin ingår i en fördummande form av feminism, där allt kvinnor brukar göra är bra och allt män brukar göra är dåligt.

Ebba Bjelkholm är inte bara företagare inom pr-branschen – hon är också häxa. I ett hippt "co-working space" mitt i Stockholm läser hon tarotkort för kunder. Dessutom tillber hon gudinnor, mediterar och utför olika ritualer.

Svenska Dagbladet intervjuade Bjelkholm i en serie om nyandlighet tidigare i höstas. Enligt SvD ökar intresset för alternativ andlighet särskilt bland unga, utbildade kvinnor. Och för Ebba Bjelkholm är magi förknippad med feminism. I SvD beskriver hon häxkraften som "den ultimata kvinnliga kraften".

Sandra Beijer, författare och en av Sveriges mest lästa bloggare, har i år upptäckt horoskop på riktigt. Det har bland annat gjort att hon utvecklat en misstänksamhet mot skorpioner och insett att majoriteten av hennes vänner antingen är vågar eller vädurar, skriver Beijer i sin blogg.

Hon har dessutom fått sitt horoskop ställt. Det innebär att man utgår från den exakta födelseminuten och på det sättet får ett mer noggrant horoskop än det stjärntecken de flesta brukar känna till. Marie Eklund, som ställt horoskopet, hänvisar även hon till feminismen i en text som Sandra Beijer publicerat i sin blogg. Eklund skriver att det för henne är en feministisk handling att uppvärdera det som traditionellt setts som kvinnokultur.

"Jag tänker att patriarkatet verkligen inte sett med blida ögon på astrologi, som i 'bästa' fall setts som aningslös fluff och i sämsta som pseudovetenskaplig villfarelse", skriver Marie Eklund, och fortsätter sedan med att beskriva Sandra Beijers personlighet och relationer utifrån planeternas ställning under Beijers födelse.

Att se horoskop som feminism är som att använda kristaller som medicin. Det vill säga dumt, och potentiellt skadligt.

Feminism handlar om ett arbete för ett mer jämställt samhälle, och feminister påpekar gärna att deras analys bygger på statistik och vetenskap. Det minst sagt sänker trovärdigheten att samtidigt påstå att tarot-läsning är en del av den feministiska kampen.

Den feministiska magin ingår i en fördummande form av feminism, där allt kvinnor brukar göra är bra och allt män brukar göra är dåligt. Även dyra ansiktskrämer, spa-behandlingar och smink påstås ibland vara feminism. De kan vara nog så härliga tidsfördriv och ge en feminist en välförtjänt paus i sitt arbete för ett bättre samhälle. Men nej, rynkkrämer är inte feminism.

I värsta fall har spådamer lurat människor – ofta kvinnor – i svåra livssituationer på stora summor pengar.

I SvD:s serie framstår de nyandliga storstadskvinnorna dock inte som offer. De är uppvuxna med "Harry Potter" och "Sabrina tonårshäxan" och ser nyandlighet delvis som underhållning. De kan använda ritualer till stresshantering och eskapism. Och de är ofta karriärkvinnor som tjänar bra – en tarotläsning då och då gör inget stort hål i deras plånböcker.

Även bloggaren Sandra Beijer blandar in humor i sina astrologiska betraktelser.

"Jag vet, jag är ett lol. Men det är så härligt att omfamna något fluffigt när allt annat är så hårt och kantigt", skrev hon i våras när hon berättade om sitt intresse för horoskop.

Jag håller med, fluff behövs i en hård värld. Men kalla fluff för fluff och inte för feminism.

Annakaisa Suni Nyhetschef

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning