Horace Engdahl intervjuas i ny dokumentär om Svenska Akademien

Skandalen kring Svenska Akademien sammanfattas i en dokumentär – här den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault under rättegången i november. Bild: Lehtikuva-AFP-TT-Jonas Ekstromer

SVT-dokumentären sammanfattar krisen som startade med att arton kvinnor vittnade om att de blivit utsatta för sexuella trakasserier av den så kallade kulturprofilen i en artikel som publicerades i november i fjol.

Det slutna sällskapet finns på SVT Play.

På måndag delas Nobelprisen åter ut, alla utom det litterära som i år är inställt på grund av allt som hänt inom Svenska Akademien det senaste året. Det var under metoohösten i fjol som en artikel i Dagens Nyheter slog ner som en bomb – en person med nära koppling till Svenska Akademien anklagades av arton kvinnor, de flesta anonyma, för sexuellt ofredande och till och med våldtäkt. Det ledde till en följetong som vi nu fått följa i över ett år – så sent som i måndags skärpte hovrätten straffet mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault från två till två och ett halvt års fängelse för två våldtäkter.

Christian Catomeris och Knut Kainz Rogneruds dokumentär Det slutna sällskapet sammanfattar skeendena ända fram till den senaste domen. Först blir det en bakgrund som skissar upp vänskapen mellan Jean-Claude Arnault som förestod kulturevenemangslokalen Forum, akademiledamoten Horace Engdahl och författaren Stig Larsson. Den förstnämnde beskrivs som en fransk gentleman som väckte de övrigas beundran för sin livsnjutande livsstil och för hur han behandlade kvinnor. Det talas om färgkoder som de använde sinsemellan för att betygsätta kvinnor när de rörde sig ute. Det mest upprörande är ändå att det var allmänt bekant "hurdan Arnault var", att han utsatte kvinnor för "oönskad intimitet", något som ingen riktigt ingrep i trots att det både skickades brev och uppmärksammades i pressen. Han fick hållas, och fick pengar av Svenska Akademien för sin verksamhet och även andra utmärkelser, trots att olika instanser på annat håll avbröt samarbetet med honom.

När så DN-artikeln publiceras i november i fjol drogs Svenska Akademien med i fallet. Den ena ledamoten efter den andra lämnade akademiarbetet, den ständiga sekreteraren Sara Danius som genom krisen haft den allmänna opinionen på sin sida avsade sig uppdraget. Kvar sitter däremot Arnaults hustru Kristina Frostenson trots Akademiens uppmaning att avgå, liksom Horace Engdahl.

I dokumentären låter sig både Stig Larsson och Horace Engdahl intervjuas. Engdahl gör uttalanden som att män kanske är mer lämpade som ständiga sekreterare, något som är svårt att se som något annat än en provokation som ytterligare förstärker bilden av honom som Akademiens arrogante skurk. Sara Danius har avböjt intervju, däremot medverkar Ebba Witt-Brattström, Engdahls exfru och professor i nordisk litteratur i Helsingfors. Hon minns med skam hur hon vid ett tillfälle lät sig förledas att försvara Arnault eftersom han "den här gången var oskyldig". Dokumentärmakarna är också på plats i Paris innan rättegången och fångar en flyende Arnault på film.

Den fernissa av snille och smak som omgett Svenska Akademien har blivit rejält skamfilad, och det återstår att se om den någonsin går att rehabilitera. Huruvida det blir något Nobelpris i litteratur 2019 är oklart.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03