Horace Engdahl angrep Sara Danius i tal

Intrigernas hus. Känslorna har gått heta hos Svenska Akademien alltsedan höstens avslöjanden om Kulturprofilen. Bild: STEN-AKE STENBERG

Horace Engdahl kallade Sara Danius för inkvisitor och lovprisade Katarina Frostenson vid Svenska Akademiens möte i februari. Detta avslöjas i Dagens Nyheter.

Stämningen inom Svenska Akademien var laddad när Dagens Nyheter den 21 november i fjol avslöjade att den så kallade Kulturprofilen under flera år ägnat sig åt sexuella övergrepp och trakasserier. Kulturprofilen är gift med ledamoten Katarina Frostenson. Samma dag som DN publicerade avslöjandet skickade Frostenson ett mejl till alla ledamöter och anhöll om att hon och maken skulle få ge sin version av anklagelserna. Senare drog Frostenson tillbaka förslaget.

Efter publiceringen tog dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius kontakt med en advokatbyrå och beställde en utredning om Kulturprofilens relationer till akademiledamöterna och till Akademiens personal. Två dagar senare, den 23 november, godkände Svenska Akademien advokatutredningen.

Enligt Dagens Nyheters källor fick Sara Danius kritik av akademiledamöterna för att inte ha förankrat beställningen av en advokatutredning hos den övriga Akademien. En del ska ha känt sig osäkra med Sara Danius linje.

Men Margareta Söderling, som fungerade som den ständiga sekreterarens assistent och som lämnade sin post efter att Danius hade avgått, skriver i ett mejl till DN att Danius var en utmärkt och inspirerande arbetsledare.

Motståndet mot Sara Danius tog dock fart medan arbetet med advokatutredningen framskred och det leddes av Horace Engdahl. På Akademiens möte den 25 januari grasserade missnöjet öppet. Horace Engdahl krävde då att advokatutredningen skulle läggas ner.

Vid mötet en vecka senare var kritiken från Horace Engahl än fränare. Inför Sara Danius och den övriga Akademien kallade Engdahl Danius för en inkvisitor. Han ville makulera hela utredningen och han lovprisade Katarina Frostenson och utnämnde henne till sin tids största poet.

En omröstning om Engdahls förslag att makulera utredningen genomfördes av Akademien samma kväll och beslutet blev att utredningen skulle färdigställas.

Advokatutredningen blev 227 sidor lång. Ledamoten Per Wästberg beskrev i en artikel i Svenska Dagbladet utredningen som "skrämmande läsning". Utredningen har sedermera lämnats över till polisen.

Katarina Frostensons ställning inom Akademien avhandlades under flera av vårens möten. Resultatet av omröstningarna är att Frostenson inte har uteslutits ur Akademien men för tillfället inte deltar i Akademiens arbete.

Avhoppen från Akademien inleddes med Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund och fortsatte med Sara Danius och Sara Stridsberg.

Kerstin Ekman, Lotta Lotass och Klas Östergren har beviljats utträde ur Akademien medan Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund säger sig vara beredda att återinträda och arbeta för att rehabilitera Akademien såvitt Horace Engdahl avgår. Detta förslag avvisar Engdahl med kommentaren "dumhet" och ett "försök till maktspel".

För att kunna välja in nya ledamöter i Svenska Akademien krävs att tolv ledamöter är närvarande. För tillfället har Svenska Akademien endast tio arbetande ledamöter.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning