Hör du till dem som kan fickparkera? Nya Finlandsmästaren: "Träna via speglarna"

FM i fickparkering sker på tid - men ännu viktigare är säkerheten. Därför får deltagarna 20 straffsekunder om de nuddar konerna eller de staplade bildäcken. Bild: Kimmo Karinen, Autoklinikka

Nästan hälften av de unga chaufförerna väljer att köra förbi en svår p-ruta i rädsla för att fickparkera. FM i fickparkering handlar om att uppmuntra till träning och sprida stadsförnuft.

– Träning, träning, träning! Det behöver inte vara en ny bil, eftersom det är bra att kunna parkera via speglarna först. Även om det finns ny teknik och backkameror så kan de en dag vara ur funktion, säger Finlands nya mästare i fickparkering, Jani Saarinen från Rovaniemi.

Han har just fickparkerat en Volkswagen Golf i en liten målad parkeringsruta på Narinken, utan att nudda vid konerna och de staplade bildäcken, på 17,73 sekunder. Det är över tio sekunder snabbare än fjolårsvinnaren och tjugo sekunder snabbare än han parkerade i kvaltävlingen.

Se vinnarens insats här:

Transportchauffören Saarinens fru var den som puffade honom att delta, och nu får hon bestämma vart de reser med sitt resepresentkort.

Men varför ordna tävling i fickparkering?

– Omkring fyrtio procent av skadorna på bilar uppstår i parkeringssituationer. Och fickparkering är den mest krävande grenen, säger Pentti Oksanen, försäljningschef på Autoklinikka som ordnar mästerskapet för andra gången, i samarbete med bland annat Trafikskyddet, för att uppmuntra till mer träning och hänsyn.

Han tillägger att många fortfarande väljer att köra förbi lediga rutor på grund av osäkerhet inför att fickparkera, och hänvisar till företagets egen enkät.

– Av dem som är under 35 år tycks 46 procent hellre köra förbi parkeringsrutan om de måste fickparkera, och söka en annan plats.

En faktor som påverkar är träning, och en annan är de andra i trafiken som kan orsaka stress, säger han.

En av domarna i FM är Sampsa Lindberg, utbildnings- och kvalitetschef på bilskolan CAP. Han ger sina tips.

– Det viktigaste är uppmärksamhet på omgivningen. Det lönar sig att fatta beslut om parkeringsrutan i god tid. Signalera med blinkers. Sedan gäller det att bevara sinnesfriden, även om det inte skulle lyckas med första försöket, och inte låta sig jäktas.

En tumregel är att kolla utrymmet när man rullar förbi det, och om det är omkring 1,5 gånger bilens längd är det passligt. Alternativt ska det finnas en meter tomrum framför och bakom bilen.

På Youtube hittas metoder för fickparkering till exempel här, här (metod 2) och här (metod 3).

Jani Saarinen från Rovaniemi i mitten, med segertiden 17,73 sekunder. Till vänster Matti Käyhty från Helsingfors som parkerade på 19,61 sekunder och till höger Tuomas Kinnunen från Helsingfors som parkerade på 20,73 sekunder. Bild: Kimmo Karinen, Autoklinikka

Folk flyr utan att höra av sig

I samband med Finlandsmästerskapet i fickparkering har reparationsfirman Autoklinikka låtit göra en undersökning om hur folk beter sig då de rammat parkerade bilar. De vill uppmana folk att rakryggat lämna sina kontaktuppgifter, och säger att även om det kan verka lockande för stunden att fly, så påverkar allt i långa loppet försäkringspriserna för alla.

Av över tusen svarande i enkäten sade majoriteten att de hade varit med om att någon kört på bilen då den stått parkerad. Hela 44 procent uppgav att de fått bilen rammad och personen som gjort det hade flytt utan att ge sig tillkänna. Tolv procent uppgav att de varit med om att bilen blivit skadad, men att den skyldige lämnat sina kontaktuppgifter. Bara två procent vill medge att de själva kört på en parkerad bil.

Kolla att det finns en meter fritt utrymme både framför och bakom bilen i den lucka du tänkt välja, alternativt att utrymmet är 1,5 gånger längre än bilens längd.

Det finns flera tumregler för fickparkering men här är en uppsättning:

Kör parallellt med den framförliggande bilen, men cirka en meter mellan bilarna, och kolla att bilens bakända är på samma linje som den bredvidliggande bilens. Använd blinkers.

Vrid ratten till höger så långt det går. Backa tills den bil som står parkerad bakom syns i vänstra backspegeln i sin helhet.

Räta ut hjulen och fortsätt backa tills din främre kofångare är i linje med den framförliggande bilens bakre kofångare. Ett alternativt mått är att bilens vänstra bakre hörn är i linje med den bakomliggande bilens yttersida.

Vrid ratten så långt till vänster det går, fortsätt backa långsamt.

När bilen svängt in rätt, räta ut hjulen. Kolla att bilen bakom har tillräckligt utrymme att köra ut.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning