Hoppfaderallan lej?

Bild: HBL

Det är inte bara spriten som dödar. Oron är minst lika giftig.

"Skåpdörren stängs i köket. Lite väl försiktigt. Lite väl snabbt. Inget annat skrammel. Det betyder att hen smyger. Går strumpfota mot fåtöljen. Troligtvis med en grogg i handen. Den andra, men knappast den sista. Vid det femte glaset brukar det vara slut med tassandet. Då öppnas andra dörrar. Min dörr och hen vill prata. Prata om hur hen egentligen älskar oss alla massor, men bara mår så skit. Igen. Och igen måste jag påminna om att jag har skoldag och prov och att jag inte orkar snacka. Hen blir förbannad och slår mot täcket med knuten hand. Jag är beredd. Drar undan benet i sista sekunden och hen slår i sängkanten, skriker, tänder lampan, vill att jag hämtar plåster fast det inte finns något sår. Nu plåster eller taxi till sjukhus! Jag går vingligt med bultande hjärta mot toaletten, river fram lådan med mediciner ur badrumslådan, men den är tom. Förstås är den tom eftersom ingen någonsin köper hem det som finns i normala familjer: mjölk, batterier, toapapper, ärtsoppa och plåster. Där finns ett skitigt bandage så jag tar det men hen sover redan i min säng med öppen mun när jag kommer tillbaka. Jag backar ut och kryper ner med B. Lilla B. Skulle det inte vara för B skulle jag sticka … Äh ... det är inte sant för jag kan inte heller lämna hen. Utan mig far allt åt helvete. Förlorar hen jobbet förlorar vi lägenheten. Trycker näsan mot ungens mjuka hals, men så fort jag blundar kommer de oändliga listorna: Måste komma ihåg att maila hens kolleger om febern som inte vill gå över. Avboka B:s träning, för ingen kan köra. Ta med bilnycklarna för säkerhets skull. Läsa till provet på bussen … Jag faller fast jag ligger. Är jag sjuk?"

Du är sjuk. Du blev smittad för många år sedan och eftersom du inte har fått hjälp blir du hela tiden sämre. Medberoende heter din sjukdom och den smittar från den som missbrukar eller lider av psykisk ohälsa. Det är en grym sjukdom för den smittar bara till dem som älskar. Familjer är särskilt drabbade och symtomen är märkliga. Oftast syns det i att du är duktig. Duktig på att sopa och städa upp det missbrukaren söndrar. Curling är definitivt din gren och skulle det finnas ett OS i oro skulle du stå högst på prispallen. Din telefon är aldrig avstängd och du är brandmanssnabb när det gäller att rycka ut och leta folk som inte hittar hem eller sina telefoner eller som helt enkelt har hittat någon annan. Det knasiga är bara att ju mer du hjälper desto större blir missbruket, desto fler blir de nattliga hoten, desto mer dollar spelas upp i ett lönlöst försök att distrahera en kolsvart angst.

Det finns ingen åldersgräns för att vara medberoende. Små barn lär sig att lägga filtar över farsor som somnar på toalettgolvet och 80-åringar försöker betala av sin skuld genom att åtminstone ta hand om hyran. Det är inte heller bara kvinnor som gömmer knivar och sover med skorna på. Även män åker runt i kalla bilar och letar. Utbildning och position är inte heller ett vaccin. Kompetenta typer som dagtid leder stora företag blir helt handfallna hemma. I värsta fall finns det ingen vuxen som ser barnen. Den ena ser spriten och den andra ser bara på den som dricker. Kidsen ser däremot allt och hittar på mer eller mindre knasiga strategier för att leva normalt i en onormal situation. Knasiga strategier som blir till överdriven anpassning och ständig ångest som vuxen. Som kanske leder till missbruk och psykisk ohälsa om de inte får hjälp. Det är inte bara spriten som dödar. Oron är minst lika giftig.

Maria Sundblom Lindberg psykoterapeut, präst och publicist

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning